tentoonstelling is eerste initiatief van werkgroep Destelbergen 1418

GeMuDes stelt 'Oorlogsslachtoffers van Heusden en Destelbergen' voor

In het Gemeentelijk Museum van Destelbergen mocht burgemeester Marc De Pauw samen met schepen Rose Leirens vrijdagavond officieel de kermistentoonstelling rond de herdenking van de Groote Oorlog openen, tussen de hoog opgestapelde zandzakjes aan beide zijden van de ingang aan de zijkant van het gemeentehuis. De aanwezigen hadden alleen maar lof voor al de inspanningen van de Werkgroep Destelbergen 14-18 die tijd noch moeite had gespaard voor een boeiend chronologisch overzicht van de feiten uit de Eerste Wereldoorlog, gerelateerd aan mensen van dicht bij ons.

'De algemene feiten van de Eerste Wereldoorlog herinneren we ons nog allemaal uit onze middelbare schooltijd', aldus schepen Rose Leirens (die bij haar bevoegdheid toerisme ook het luikje musea kreeg) in haar inleiding. 'Daarom heeft de werkgroep het zeer goed aangepakt om op zoek te gaan naar de oorlogsbeleving in ons eigen dorp, met getuigenissen, documenten en merkwaardige verhalen. Dit keer gaat het over de wreedheden van de oorlog zelf, samen met de geleverde veldslagen en figuren die betrokken waren bij het verzet, maar de komende jaren zal ook aandacht besteed worden aan andere aspecten. Het hoeft niet altijd kommer en kwel te zijn, zo zijn we ook geïnteresseerd in het dagelijks leven van de mensen in die tijd, ja zelfs in hun ontspanning in de oorlogsjaren.'

Begin van een reeks activiteiten

De tentoonstelling is maar de eerste van een reeks activiteiten van dit jaar. De komende maanden staat er nog een bezoek van Jean-Pierre Roosen met zijn poëzie- en luisterliedpogramma 'Het driestromenland' in de lokale lagere scholen op het programma. In oktober spreekt Guido Moons over 'De invloed van WO I op de Vlaamse Beweging', en nog in oktober is er in de Kollebloem de tentoonstelling 'De kleine man in de Grote Oorlog'. In november komt er een koor- en orgelrecital ter herdenking van WO I in de kerk van Destelbergen.

De huidige tentoonstelling toont een chronologisch overzicht van feiten uit de Groote Oorlog, gerelateerd aan plaatsen of mensen van bij ons. Een aantal markante figuren uit Destelbergen en Heusden krijgt bijzondere aandacht, terwijl er ook heel wat documenten, brieven, doodsprentjes, oude postkaarten, eretekens en andere memorabilia te bekijken vallen.

Wedstrijd

Tijdens uw bezoek kan u ook meedoen aan een wedstrijd, waarbij u een historisch voorwerp uit de Eerste Wereldoorlog moet herkennen. U kan deelnemen via een wedstrijdformulier tot en met 14 september. Elke week krijgt u een bijkomende tip via deze website van de werkgroep 1418. De openingsuren van de boeiende tentoonstelling kon u al eerder deze week al lezen in deze bijdrage.

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio