OOST-OUDBURG EVOCEERT WERK VAN DESTELBERGENS KUNSTENAAR

'Liefde voor schoonheid', een hommage aan kunstenaar Firmin De Vos

© Lut Laureys

De Heemkundige Kring 'Oost-Oudburg' brengt samen met de Cultuurraad van Lochristi een drievoudige evocatie van het werk van kunstenaar Firmin De Vos(1925-2008). De beeldhouwer, kunstschilder en graficus heeft in ons werkgebied een grote betekenis gehad. HIj werd vooral bekend door zijn gestileerde en expressieve Reinaertfiguren.

Geert Herman

Donderdag aanstaande belicht Louis Gevaert aan de hand van een Powerpoint de persoon van De Vos en van de vele facetten van de kunst die hij beoefende. Vervolgens projecteert de Destelbergense cineast Rudy Van Hoorde 'Liefde voor Schoonheid', een uniek portret uit 2007-2008 waarin de kunstenaar zelf vrijuit vertelt over zijn leven en werk. In het laatste deel van het drieluik maakt Kristel Wautier een kleurrijke voorstelling over de begonia en het Begoniafestival van Lochristi, waarvoor Firmin De Vos meer dan 15 jaar na elkaar de taferelen ontworp.

In 1965 ontwierp hij het Reinaertmonument aan de kerk van Lochristi en ook de reuzenbeelden van Reinaert en Hermeline. In 1986 kwam daar ook nog Koning Nobel bij. Van het Reinaertmonument maakte De Vos ook nog replica's op kleiner formaat. Later maakte hij ook varianten op dat beeld. Ook de beeldengroep aan het gemeentehuis van Destelbergen is van de hand van de twee jaar geleden overleden kunstenaar. De hommage 'Liefde voor Schoonheid' vindt donderdag 11 februari om 20.00 uur plaats in de raadzaal van het Gemeentehuis van Lochristi, Dorp-West 52.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Vastgoed

Jobs in de regio

Bekijk alle jobs