Aimé Wille (102) is de oudste man van Lochristi

Lochristi - Sommige dingen wennen vlug. Zoals het bezoek van de burgemeester en zijn schepenen, bijvoorbeeld. Voor Aimé Wille die in het woon-en zorgcentrum Sint-Vincentius in Zaffelare woont, was het al de derde keer. Want de kranige man werd 100, 101 en gisteren zelfs 102. 'Meester Valcke is er 105 geworden, dus niet pleujen hé Aimé', zei burgemeester Deswaene

Eerst leek er een beetje verwarring over te ontstaan of we Aimé nu op zijn kamer zouden moeten afhalen, maar enkele ogenblikken later werd hij tussen een erehaag van personeel en met een bombastische Strauss-mars op de achtergrond de feestzaal binnengereden. Meteen was iedereen gerustgesteld, want de 102-jarige blaakte van gezondheid. Alleen zijn gehoor liet hem een beetje in de steek. Met of zonder micro maakte voor hem niet zoveel uit.

Als je even terugbladert in de tijd, merk je pas hoe oud 102 jaar eigenlijk wel is. Toen Aimé geboren werd, droeg koning Leopold II, wij kennen hem alleen uit de geschiedenisboekjes, net de macht over aan Albert I. Straffer nog, het zou nog vijf jaar duren voor de Eerste Wereldoorlog uitbrak. Aimé had graag verder gestudeerd, en volgde lessen in de English Club in de Savaanstraat. Helaas werden die plannen gedwarsboomd door de familiale toestand: de vader van de eeuweling overleed toen Aimés moeder vijf maanden zwanger was van een tweeling. De weduwe had in die barre tijden maar liefst de zorg over vijf kinderen.

Wille werd uiteindelijk bloemist op het Moleneinde in Zaffelare. Na een huwelijk van 58 jaar verloor hij zijn vrouw, waardoor hij terechtkwam in het woon- en zorgcentrum. Waar hij naar eigen zeggen nu heel gelukkig is. Een prettige anekdote is nog dat Aimé's huwelijkreis destijds naar ... Brussel leidde, en dat hij tot op zijn 93ste met de auto reed.

Gisteren waren geschenken van het gemeentebestuur en de koning zijn deel, en toen moest nog de reuze verjaardagstaart-met-foto worden aangesneden. Meteen werd ook al afspraak gemaakt voor 1 maart 2012. Want goede tradities, die houd je best in ere.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio