Duits vernunft und gründlichkeit

Open Monumentendag leidt naar drie bunkers van de Hollandstellung in Zaffelare

Lochristi - Zondag is het Open Monumentendag, en die staat dit jaar in het teken van conflicten. Een breed thema, dat kan gaan over gebouwen, monumenten of sites die gelinkt zijn aan militaire conflicten en de afloop daarvan, maar even goed over stille getuigen van maatschappelijke of ideologische conflicten. Lochristi doet in tegenstelling met de meeste Gentse randgemeenten wel mee, en stelt de vernieuwde pastorie van Zaffelare en de bunkers van de zogenaamde Hollandstellung in Zaffelare in de kijker.

Het feit dat Duitsland in de Eerste Wereldoorlog een aanval vreesde via het neutrale Nederland, leidde in 1916 en 1917 tot de bouw van ongeveer 850 bunkers tussen Knokke en de fortengordel rond Antwerpen. Daarvan stonden er niet minder dan elf in Zaffelare. Tien daarvan zijn behouden, ondermeer in het Windgat, de Bommel, de Koedreef, Wildespele, de Dam en de Bosdam. Het gaat over drie types: mitrailleurbunkers zonder schietgaten, één mitrailleurbunker met schietgaten en manschappenbunkers met een schietstand. Een voor een zijn ze gericht naar de Zuidlede.

Omdat de meeste niet op ideale locaties staan - ondermeer in maïsvelden - werd er voor geopteerd om drie bunkers in de nabijheid van de Dam speciaal toegankelijk te maken. De bunker langs de weg naar de Wildespele wordt zelfs leeg getrokken door een gespecialiseerde firma en ook aan de binnenzijde toegankelijk gemaakt. 

Wie zondag een kijkje gaat nemen op de drie locaties, doet dat wegens de gevaarlijke verkeerssituatie aan de Dam bij voorkeur per fiets. In de infobrochure, die aan het infopunt in Zaffelare verkrijgbaar is, is een wandel- en fietsroute opgenomen. 

Gidsen zullen ter hoogte van Dam 102 en Dam 104 en ook aan de oude pastorie de geïnteresseerde bezoekers wegwijs maken. Het verhaal van de bunkers kan u daar nog eens herbeleven via een Powerpointvoorstelling en u verneemt er ook meer over de conflictueuze geschiedenis van de heropende site. Het kunstenaarscollectief Lo-Art belooft ook een artistieke invulling van het 'conflict'-thema op de diverse locaties.

De Open Monumentendag loopt zondag van 10.00 uur tot 18.00 uur. 

Zaterdag vindt u in gedrukte versie van De Gentenaar een selectie uit de opengestelde monumenten in onze regio. Daarin ondermeer aandacht voor de Gentse Leopoldkazerne, het Citadelpark, het Groot Begijnhof in Sint-Amandsberg en het Oord der Gefusilleerden en het Executieoord Oostakker/Rieme.

 

 
 

 

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio