zelf ervaren welke impact het verkeer op ons leven heeft

Vader verongelukte Emilie Leus brengt aangrijpend verhaal op Mobilopolis

Destelbergen - De verkeersbeurs Mobilopolis in het Jeugd- en Gemeenschapscentrum in de Kerkham mocht zich gisteren verheugen in een ruime belangstelling van de doelgroep 12- tot 18-jarigen. Vooral scouts en chiroleden van Destelbergen en Heusden lieten even het zonnige buitenspeelweer voor wat het was om een stukje verkeersbewustwording op te pikken.

'We organiseren regelmatig verkeersprojecten voor 6- tot 12-jarigen, maar uiteindelijk zijn het de iets ouderen die nog intenser met het verkeer geconfronteerd worden, eens ze met een brommer of iets later zelf met een auto de weg opgaan', zegt schepen van Mobiliteit Rose Leirens. 'We gaan dit initiatief in de toekomst wellicht herhalen, misschien het ene jaar in de vorm van een beurs en het andere jaar in de vorm van een voordracht.'

Sensibilisering

Behalve het voorzien van de nodige en veilige verkeersinfrastructuur wil Destelbergen ook het aspect sensibilisering aanpakken. Gistermiddag konden jongeren op een aantal stands zelf een en ander aan den lijve ondervinden: bij de Federale Politie kon je in een tuimelwagen ervaren hoe het voelt over kop te gaan, en op een bromfiets- en motorsimulator kon je je bekwamen in defensief rijden. 'Jongeren die dat niet onder de knie hebben en denken dat ze zomaar in volle vaart het verkeer inkunnen, liggen binnen de kortste keren in het ziekenhuis', aldus de agent van dienst. 

Met promillebrillen kon iedereen aan den lijve ondervinden  hoe moeilijk het is om een foutloos parcours tussen kegels af te leggen onder invloed, en in een 'shocking room' konden expliciete filmpjes over drama's in het verkeer worden bekeken. Wie een engagement ondertekende om steeds een fietshelm te dragen, kon er in ruil gratis een meenemen van de gemeente.

Emilie, Laetitia en Lauren

Het meest beklijvend moment van de middag was de erg intense getuigenis van de vader van het in 2009 verongelukte meisje Emilie Leus. De eerstejaarsstudente geneeskunde werd in Oosterzele samen met haar twee fietsende vriendinnen Laetitia en Lauren van de weg gemaaid door een dronken bestuurder, die daarvoor met twee jaar rijverbog, 50 000 euro boete en zes maand voorwaardelijk bestraft werd.

Om iedereen de gevaren van alcohol in het verkeer duidelijk te maken, onderneemt vader Leus een kruistocht langs scholen, jeugdbewegingen en verenigingen. Een goede tachtig toehoorders luisterden mee naar een dramatisch verhaal dat iedereen zonder uitzondering naar de keel greep. Met het 'Fonds Emilie Leus' wordt enerzijds aan preventie gedaan, en wordt er anderzijds voor financiële en psychische steun voor verkeersslachtoffers gezorgd. De vader van Emilie hield ook een krachtig pleidooi voor de invoering van alcoholsloten in wagens en focuste op de enorme tol die het verkeer met 1000 doden en 8000 zwaargewonden jaarlijks eist.

Alle informatie over het Fonds Emilie Leus vindt u via deze link.
 

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio