COMPUTERCRIMINALITEIT BLOOTGELEGD DOOR FCCU

'Internetfraude in de hand gewerkt door onze goedgelovigheid'

Lochristi - Op uitnodiging van de BIN-netwerken kwam Luc Beirens, diensthoofd van de Federal Computer Crime Unit van de Federale Gerechtelijke Politie woensdagavond in de raadzaal van het gemeentehuis het fenomeen computercriminaliteit in al zijn aspecten belichten. 'Wie gaat er vanavond zijn computer buiten smijten als hij thuiskomt?', grapte de spreker achteraf. Voor wie de verbluffende verhalen had aangehoord, klonk het niet eens overdreven.

Computercriminaliteit is niet zo ver van ons bed, en dat viel ook te merken aan de opkomst: de raadzaal zat afgeladen vol, tot en met de zitjes van de raadsleden waren ingenomen door geïnteresseerden, al dan niet met notaboekjes in aanslag.

Wat er te noteren viel? Een heleboel interessante tips, waaruit we ondermeer onthouden dat je voor elke toepassing best een ander paswoord instelt, en dat je nooit of te nimmer via Western Union betalingen via het internet mag doen, als je niet wil dat je geld in rook opgaat. Originele software en anti-virussoftware gebruiken, backups maken op cd-dvd of externe schijf, firewall-software installeren en systeemtijden instellen om later sporen te kunnen traceren, zijn ook handige weetjes voor wie niet ten prooi wil vallen aan computercriminelen die om de hoek van je scherm op de loer ligggen.

De belangrijkste les van de avond leek ons dat het niet altijd aan de technische component van je apparatuur ligt, maar wel aan onze houding - lees: lichtgelovigheid - als we het slachtoffer van internetfraude worden. De Porsche van je dromen op de kop tikken voor 8500 euro, of plots bericht krijgen dat je de helft van het vermogen van Bill Gates gewonnen hebt in een loterij waarvoor je niet eens lotjes had, geef toe dat je al goed naïef moet zijn om je dat te laten wijsmaken.

Wie zelf het slachtoffer is geworden van internetfraude of een ander misdrijf op het internet, heeft zijn lokale politiedienst als aanspreekpunt. Die kan je doorverwijzen naar de RCCU (Regionale  Computer Crime Unit) in je arrondissement. Wie meer info wil over IT-gerelateerde criminaliteit, kan terecht op www.fedpol.be.

 

 
 
 


 

 

 

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio