Ruilbeurs Heusden: Albert Verstraeten verzamelt Belgische militaria

Destelbergen - In Heusden liepen we ook langs een erg uitgebreide stand met militaire insignia, eretekens, weerstandsitems en documenten over krijgsgevangenschap, en zelf originele nummers van de legerloting, uit 1909: het is het speelterrein van Albert Verstraeten uit Evergem. 'Veel jonge mensen hebben nog interesse voor onze eigen geschiedenis', vertelt hij.

Albert en zijn vrouw Betsy zijn al voor het derde jaar in Heusden. 'We doen eigenlijk maar drie beurzen per jaar', vertelt hij. Verstraeten is zelf wel in het leger geweest, maar is zeker geen militarist in hart en nieren. 'Eigenlijk ben ik dertig jaar geleden hiermee begonnen. Mijn vader was destijds krijgsgevangen, en omdat ik van de vier kinderen het langst thuis ben blijven wonen, ben ik in de briefwisseling en documenten beginnen rondneuzen.'

Ondertussen heeft de verzamelaar zich vooral gespecialiseerd in eretekens en in documenten die over verplichte tewerkstelling in Duitsland tijdens de oorlog gaan. 'Geen werk was geen eten', zegt hij, en toont documenten over Vlamingen die hier werden opgeleid om in de Junkerfabrieken aan de slag te gaan. 

De Evergemnaar organiseerde ook al achttien tentoonstellingen, waar hij flink wat contacten legde om zijn collectie voortdurend uit te breiden. 'Thuis heb ik anderhalve kamer, waarin mijn hele collectie is opgeslagen. Met uitdrukkelijke toelating van mijn vrouw', knipoogt hij. Ondertussen is het stilaan een familiezaak geworden, want ook zoon  Peter Verstraeten is een verwoed verzamelaar, die ook verbonden is aan het Legermuseum. 

De Loteling

Op de stand van Albert wordt onze aandacht getrokken door originele lotingsnummers, waarmee bepaald werd wie uiteindelijk naar het leger moest. 'De Loteling' van Conscience is hier niet veraf. 'De waarde van deze briefjes? Die wordt bepaald door de wet van vraag en aanbod', zegt de verzamelaar, die thuis een lotingsnummer ingekaderd heeft, gedateerd op zijn eigen verjaardag. 

Op de foto poseert Albert Verstraeten met een onderscheiding van de 'Orde Sint-Lazarus van Malta, commandeur eerste graad uit 1954', hem ooit aangeboden door een Engelsman. 'Die ga ik hier niet kwijtgeraken, maar dat is ook de bedoeling ,niet', besluit hij.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio