traditionele bedevaart met een bittere nasmaak

Vandalisme aan bloemenpracht bedevaartsoord Bergenkruis

Vandalisme aan bloemenpracht bedevaartsoord Bergenkruis

Foto: Geert Herman

Destelbergen - Vandaag op Hemelvaartsdag was er de traditionele bedevaart naar Bergenkruis. Wie een van de eucharistievieringen bijwoonde, of er gewoon even langsliep zal gezien hebben dat de site onder andere met nieuwe bidbankjes is uitgerust. Wie bedenkingen had bij de bedenkelijke staat van de bloemen op het altaar: die zijn in de voorbije nacht door vandalen aangepakt. De witte azalea's in het bedevaartsoord, die woensdagavond al werden aangebracht, waren gedeeltelijk vernield en lagen ook in flarden op de grond rondgestrooid.

Waarmee nog maar eens bewezen is dat voor onverlaten elke gelegenheid wordt aangepakt, om het werk dat door vrijwilligers met een groot hart wordt uitgevoerd, om zeep te helpen.

'Ze is naar Bergenkruis op bedevaart geweest'

Los van deze baldadigheden (of net niet) is er heel wat te vertellen over het oord. Bedevaartspecialist Emile Van Heurck wist al dat de locatie rond 1900 graag bezocht werd door Gentenaars, in de nacht voor Hemelvaart. Na een publiek concert op de vooravond ervan op de Kouter, trokken jongelui naar Destelbergen, waar ze volgens diezelfde Van Heurck 'excentriciteiten' begingen, riepen en tierden, en plunderden. Verliefde koppeltjes gingen er ook aan de slag, wat later de uitdrukking 'Ze is naar Bergenkruis op bedevaart geweest.' Daarmee werd aangeduid dat ze zwanger waren. De offerbussen aan Bergenkruis slikten er al eens wat anders dan offergaven, en de  omstanders werden beschimpt en er vielen vandalenstreken te betreuren. Of hoe de geschiedenis zich herhaalt.

In 1898 werd het kruis in  brand gestoken, al was dat enkele weken voordien. Een geval van heiligschennis dat schandaal verwekte. De baldadigheden hielden kort daarna op, het concert op de Kouter werd afgelast en katholieke groeperingen namen het bedevaartsoord in handen.

Een en ander kan u nalezen in de bijdrage van Luc De Vriese 'Ze is naar Bergenkruis op bedevaart geweest', in het Heemkundig Nieuws 2 van april 2012, van de Heemkundige Kring De Oost-Oudburg.

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio