en steven debuteert als belleman

De Beerveldse aardbeienmarkt is begonnen, met Raoul en Rita. Maar zonder René

Vrijdagavond om 18 uur werd de aardbeienmarkt in Beervelde-Dorp officieel geopend. Met een nieuwe belleman, Steven Audenaarde. U kent hem wel, de zoon van Willy en van Annie De Laender, een van onze lezeressen van het eerste uur. Steven is reserve-marktleider, en mag nu opdraven omdat zijn besnorde collega Dirk zijn ligamenten gescheurd heeft, en nu thuis herstelt. Veel 'track' had Steven niet, alleen...zijn pet was wat te groot. 'Of zijn hoofd te klein', zei Annie, die ondertussen van de zon genoot op het terras van De Bonte Koe.

De aardbeienmarkt van Beervelde zal natuurlijk het wereldnieuws niet halen, en ook de export van Belgisch fruit niet doen pieken de komende weken, maar het is wel een heerlijke plek om toeven. Om er een babbeltje te slaan. Over het weer, en over de mensen die er nog zijn, en zij die er niet meer zijn. Dolf Droesbeke, bijvoorbeeld. Vorig jaar was hij nog de duivel-doet-al van de Bonte Koe, en een foto van de opening van de markt was niet denkbaar zonder dat Dolf zijn vrolijke kop er opstond.

René werd 90

Gisteren hadden wij het hier nog over René, Rita en Raoul, en hoopten we dat ze er alle drie weer bij waren, als enige kwekers op de Beerveldse markt, die samen met hun kinderen in totaal vijf standplaatsen hebben. Het was een slecht voorgevoel, want behalve Rita Van Eetvelde en Raoul Van Poucke was er alleen Paul, de zoon van René. Wij durfden niets vragen, maar de man begon er zelf over.' 't Is wennen, het doet vreemd zonder mijn pa. Negentig was hij, en op een avond in maart was ik nog op den hof bezig, en kwam hij rond elf uur vragen of het lukte. 'Ja', antwoordde ik, 'en hij zakte ineen, aan de stal. Ik sloeg nog op zijn kaak, maar hij stierf. 'Negentig jaar, maar ouderdom zegt niets', klonk het stilletjes.

Het leven zoals het is, ook op de Beerveldse aardbeienmarkt, waar op de eerste dag 210 kg grote vruchten werden aangevoerd (6 euro het kg) en 34kg kleine vruchten (4 euro het kg). En ja, het zal een goed seizoen worden. 'Met grote schone vruchten', zegt Rita Van Eetvelde die met haar man en haar ma Maria Verdonck weer de markt doet. 'Ze hebben tijd gehad om te groeien, en nu rijpen ze in de volle zon. Heerlijk zoet dus.'

Naast El Santa komen ook weer nieuwe soorten op de markt, die vooral uit Italië komen. Sinata, Darselect, Cleri, Vima Santa en Figaro, om maar enkele ronkende namen te noemen. De Aardbeienprinses van 2012, Malaika Vangehuchte mocht ze als eerste proeven uit de hand van burgemeester Deswaene. Een hapje maar, want de rest smulde de burgemeester zelf met smaak op. 

De Aardbeienmarkt van Beervelde is er vanaf nu dagelijks, zeven dagen op zeven tot het einde van het aardbeienseizoen. En tegen dan is de zomervakantie al begonnen. Vanaf 18 uur mag u uw aankoop meenemen, eerst wachten op de bel van Steven.

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio