11 juli-viering in JGC: Willem Vermandere bezingt de liefde voor zijn Vlaanderland

Destelbergen - Destelbergen startte vrijdagavond de 11 juli-festiviteiten met een concert van Vlaanderens bekendste bard, Willem Vermandere. De West-Vlaamse beeldhouwer, zanger en rasverteller mag dan wel al van 'net voor den oorlog' zijn, toch laat hij na een paar noten uit zijn klarinet zijn publiek vlotjes uit zijn hand eten. Zelden zagen we trouwens zoveel volk bijeen in het Jeugd- en Gemeenschapscentrum.

'Destelbergen is dat hier. Veel bergen heb ik hier nog niet gezien, maar als gulder daarmee content zijt, voor mij niet gelaten', klonk het bij Vermanderes entree, en meteen vloog hij er samen met zijn begeleiders in voor twee keer een uur luisterliedjes en fijne vertellementen. Over vroeger en later, over zijn vader die wagenmaker was, en over zijn eigen geboorte, toen zijn moeder hem ging halen op de kinderboot die langs de Leie passeerde.

De West-Vlaming is daarbij nooit te beroerd om in zijn teksten een streepje kritiek op kerk en staat te verweven, al is het wellicht zijn enorme relativeringszin die hem zo charmant en tijdloos maakt. Na een paar mindere edities knoopte Destelbergen gisteren weer aan met een cultureel hoogstaande avond naar aanleiding van de Vlaamse feestdag.

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio