'Evi heeft Zaffelare op de wereldkaart gezet'

'Evi heeft Zaffelare op de wereldkaart gezet'

Foto: GHL

Lochristi - Driehonderd Lochristinaren waren gisteren in sporthal 't Veerleveld getuige van de olympische medaillerace in de Laser Radialklasse van zeilster Evi Van Acker. Toen de Zaffelaarse in de laatste rechte lijn op een podiumplaats afstevende, was de ontlading enorm. 'We hebben geen goud verloren, maar brons gewonnen.'

Ondanks de late beslissing om de finale op groot scherm uit te zenden, was Zaffelare massaal op de afspraak voor het mogelijke gloriemoment van Evi Van Acker. 'Voor ons is het hier niet alles of niets hoor, na de prestaties van de voorbije week zijn we al

meer dan tevreden', probeerden enkele supporters met een flauw glimlachje. Ze friemelden iets te hard aan hun Belgische vlag om het ons echt te doen geloven.
 
Tijdens de wedstrijd zelf viel er een nerveuze stilte. De voortdurende positiewissels zorgden afwisselend voor bedenkelijke blikken, gebalde vuisten en vreugdekreten. Toen de Zaffelaarse halverwege de race aan een remonte begon en achter de ongenaakbare Chinese Lijia Xu met de Nederlandse Bouwmeester nog even de strijd aanging voor het zilver, ging Zaffelare collectief uit de bol. Het brons van Evi, zelf uitbundig juichend op haar boot, werd op het thuisfront als een ware triomf gevierd.
 
'Absoluut de max. Vergeet niet dat dit wereldtop is, hé. Dat goud hoeft voor ons helemaal niet. Een olympische medaille winnen is een droom. Gezien wat voor een psychologische uitputtingsslag dit was?', hijgen Marie, Delphine en Thomas na. 
 
100 jaar
 
'Ons Evi zet Zaffelare hier op de wereldkaart', vertelt Luc Baert, die een half uurtje eerder het gezicht van de fans met de Belgische driekleur heeft getooid. 'We mogen met heel de gemeente bijzonder trots zijn. Bovendien hadden we twee olympische atleten op een paar kilometer van elkaar. Zeg mij eens waar dat nog voorkomt? Daar moeten we minstens nog honderd jaar op wachten.' Wanneer Evi even later een Gentse wordt genoemd, krijgt Katrien Alderweireldt het op haar heupen. 'De Gentse Van Acker, zie, daar word ik nu onnozel van. Evi is van Zaffelare en daarmee uit.'
 
Burgemeester Deswaene lost het met een kwinkslag op. 'Ach, we zijn het wel meer gewoon dat ze uit Gent onze mooiste bloemen komen plukken. Denk maar aan onze azalea's. Ik ben vandaag zo trots als mijn 22000 inwoners. Evi heeft brons gewonnen, en geen goud verloren. We moeten hier eens een sociologische studie laten doen hoe het komt dat wij al dat toptalent in huis hebben. Maar ik weet het eigenlijk al: we komen allemaal uit families van keiharde werkers, die nooit iets voor niets gekregen hebben', wordt hij bijna lyrisch. 
 
Met 'Heb ik stress gehad man, maar ik ben zo, zo blij voor haar hé, verdomme toch',  krijgen we meteen een schouderklopje van schepen Di Nunzio wanneer we hem naar een eerste reactie vragen. De schepen geeft toe dat de wedstrijd moeilijk om te volgen was. 'Almaar die wisselende posities, en die plaatsen die je zag verspringen op het scherm, het was niet te doen. Maar kijk, Evi staat daar te glunderen op haar boot, en dat maakt mij zo blij. Als zij blij is met haar brons, dan is dat voor mij genoeg om even blij te zijn. Had ik bij haar ontevredenheid gezien, dan was ik ook miscontent geweest. We voelden even dat er zilver of zelfs goud in zat, maar toch zijn we zo gelukkig. 'Ach, met die Chinezen is 't altijd iets hé, die moeten we hier buitenhouden', grapte de schepen van Sport nog over de winnares van het goud, alvorens hij ons uitnodigde om de emoties om het brons door te spoelen met een frisse pint.
 
Euforie
 
Terwijl in de cafetaria de champagne rijkelijk vloeit, helpt Thierry Van Hecke al bij het opruimen van de zaal. 'We leven nu een tijdje op een wolk van euforie. Ik hoop dat er binnenkort een gigantisch feest komt, waarop we Evi eens van heel dichtbij kunnen zien met haar medaille. Dat zal de echte bekroning zijn voor Zaffelare'.
 
Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio