Tentoonstelling Heusdense herbergen: van 'Groten Tap' tot 'Bergsken Op'

Wie tijdens de kermisdagen in Heusden een stukje jeugdnostalgie wil meepikken, loopt best eens langs op de bovenverdieping van het Dienstencentrum. Heemkundige Louis Gevaert zorgt er met 'Herbergen vroeger en nu in Heusden' voor een verrassende tocht langs maar liefst drieëntachtig cafés waar zich sinds de 16de eeuw een groot deel van het sociale leven van de gemeente afspeelde. De tentoonstelling werd vrijdagavond geopend.

'In de Reisduif', 'Bergsken Op', 'Huis van Oostenrijk', 'De Zonneschijn', 'Biekorf', 'De Waterrat', 'De Welkom' en 'Ark van Noë', het waren vroeger allemaal herbergen waar menig Heusdenaar een excuus vond om te blijven plakken. 'Eigenlijk ben ik al zes jaar met dit project bezig', zegt Louis Gevaert. 'Ik pluisde kranten uit, vond foto's, en luisterde naar mondeling overgeleverde verhalen. Niet eenvoudig, want soms was het zoeken naar wie er gewoond heeft, of naar de eigenaar, of naar de waarheid achter een of ander sterk verhaal of straffe anekdote.' Het vele opzoekwerk mondt nu uit in drie tentoonstellingen. Eentje over Heusden, het tweede deel - nog een stuk groter met ruim 100 cafés - in het laatste weekend van augustus in het Gemeentelijk Museum in Destelbergen, en het derde deel eind september op Beerveldekermis. Tegen volgend jaar moet een en ander ook in boekvorm beschikbaar zijn, met fotomateriaal over ruim 500 cafés.

Feedback

Bij sommige cafés is er op de pancartes behalve een archieffoto een uitvoerige uitleg te vinden, bij anderen is de uitleg summier, en hier en daar wordt zelfs gewoon eens gewezen op het bestaan van een kroeg. 'Het is net de bedoeling dat ik hier via briefjes die ter beschikking liggen feedback krijg van de bezoekers, want zij zijn de belangrijkste bron van informatie', zegt Louis Gevaert. 'Mensen mogen ook gerust signaleren wanneer ze een fout detail opmerken, op die manier wordt mijn werk op termijn nog opgewaardeerd.' De meesten herbergen zijn ondertussen gewone privéwoningen geworden, anderen, zoals café Damvallei dat nu het saunacomplex Thermen Asanti is geworden, hebben een nieuwe bestemming gekregen. Enkele cafés zijn nog horecazaken, zoals 'Picasso', dat destijds 'De Waterrat' was, of 't Buiksken Rond', dat in de tentoonstelling nog 'Zonneschijn' heet.

Voor de jongere generaties wordt het een prettige kennismaking met een stukje 'lokaal materieel erfgoed', zoals deputé Vercamer het noemde. Voor de oudere generaties is het wellicht een verrassend weerzien met een kroeg of een markante Heusdense cafébaas of -bazin, want er zijn ook heel wat oude foto's waarop volkse figuren te zien zijn.

Speciaal voor de tentoonstelling werden ook drie verschillende bierkaartjes ontworpen waar via een detailfoto een prijsvraag aan verbonden is. Maar u mag ze ook gewoon als collector's item meenemen natuurlijk.

De tentoonstelling kan u bezoeken in het Dienstencentrum van Heusden op 11,12,13,15,18 en 19 augustus, tussen 13.00 uur en 18.00 uur. Dinsdag 14 augustus, op Heusdenkoers, blijft de tentoonstelling gesloten. Dan wordt u geacht zelf een bezoekje te brengen aan de resterende cafés in de gemeente.

 
 
 
Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio