zaffelare toont voor de negende keer bloemenpracht in blankenberge

Landelijke Gilde Zaffelare brengt Junglebook op Bloemencorso

Lochristi - Tradities zijn er om in ere te houden: over een kleine twee weken neemt de Landelijke Gilde van Zaffelare voor de negende keer deel aan het Bloemencorso in Blankenberge. Met het opgelegde thema 'Kleur' hadden ze dit jaar wel heel veel keuzemogelijkheden. Met een scène uit Junglebook, het verhaal van het mensenkind Mowgli dat in de jungle opgroeit, hopen ze de vakjury én het publiek opnieuw te bekoren. 80 000 dahlia's, waarvan 40 000 oranjekleurige, moeten van het geheel een kleurrijk spektakel maken.
In een hangar in de Rechtstraat werden de piepschuimstukken gisteren aan een laatste inspectie onderworpen. Apenkoning Louie uit Junglebook wil zijn zoals de mensen, en eist dat Mowgli hem leert hoe vuur te maken. Daarbij volgt een confrontatie met de tijger Shere Khan en de wolven, waarbij zich ook de sissende slang Kaa moeit. Louie speelt met Mowgli en met vuur. Tot daar het fijne verhaaltje dat uitgebeeld wordt. Alleen: begin er maar eens aan om het in een reusachtige piepschuimconstructie met tal van mechanische snufjes, waaronder een reusachtige bewegende arm, te realiseren. 'Daarbovenop zullen er nog drie 'levende' personages, eigenlijk apen, op de wagen actief zijn', zegt kunstenaar Patrick Van Rijckeghem die elk jaar de tekeningen en het ontwerp voor zijn rekening neemt.
 
De mannen (en vrouwen) van de LG hebben ondertussen al heel wat ervaring, en zijn ook nu weer al van kort na nieuwjaar aan de slag om alles te ontwerpen en in elkaar te knutselen. Het initiatief is ooit begonnen tijdens de bloemenstoet op de wijkkermis Vierweegse. Toen die ophield te bestaan, hadden de vroegere KLJ-mannen de smaak te pakken en verlegden ze hun werkterrein naar de Bloemencorso. Met succes, want ze eindigen er jaar na jaar in de top-vijf.
 
Oranje uitdaging
 
'Dit jaar moest er een hoofdkleur gekozen worden. Naar aanleiding van de nieuwe logo's van '40 jaar Landelijke Gilde' kozen wij voor oranje', zegt LG-voorzitter Herman Boussaer. 'We hebben eigenlijk een bijkomende uitdaging van onze vereniging aangenomen die eruit bestaat dat we zeker 40 000 oranje dahlia's gaan verwerken.'
 
Het ruwe werk is af, maar het prikken van de bloemen is natuurlijk nog een immense klus die tijdens het feestweekend in Blankenberge zelf moet gebeuren.'Elk jaar een gezellige bedoening, want we zakken met zo'n veertig vrijwilligers naar de kust af. Op vrijdagavond beginnen we met het prikken van de eerste bloemen, en daar gaan we de hele zaterdag mee door', zegt Ludwine Boussaer. 'Tussendoor biedt de LG gratis ontbijt, middageten en een gezellige barbecue aan. Bij deze dus ook nog een warme oproep voor wie wil meewerken aan dat slotweekend. Wie tijd en zin heeft om mee te helpen en de unieke sfeer te beleven, is zeker welkom.'
 
Verenigingenmarkt
 
De eigenlijke Bloemencorso start zondag 26 augustus om 14.30 uur. Het laatste woord is dan aan het publiek en aan de vakjury, die hopelijk gecharmeerd raakt door de bloemenwagen van de Landelijke Gilde van Zaffelare. Goed nieuws ook voor wie niet in Blankenberge raakt: voor het eerst zal de wagen - weliswaar nog zonder bloemen - te zien zijn in Zaffelare. Op kermismaandag is er immers een verenigingenmarkt, waar ook de LG aan deelneemt. 'De wagen is natuurlijk niet in zijn volle pracht te zien, maar het is toch altijd beter dan een gewoon informatief standje', luidt het bij het Zaffelaarse team.
 
Wie het voelt kriebelen om mee te werken aan de realisatie van de bloemenwagen van de LG, kan contact opnemen met de werkgroep op 09 355 12 62 of 0479 326 876.
 
 
 
 
Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio