KLJ Beervelde bestaat 75 jaar en organiseert Oost-Vlaams sportfeest

Het KLJ sportfeest van 2007 Foto: if

Lochristi - Komend weekend is het bij de Beerveldse afdeling van de KLJ alle hens aan dek voor de organisatie van het Sportfeest voor al hun groeperingen in Oost-Vlaanderen. Geen sinecure want er worden maar liefst 3000 bezoekers en sympathisanten verwacht op de terreinen van De Vos in de Volderstraat.

‘We vieren onze 75ste verjaardag en maken er meteen een volledig feestweekend van’, zegt Joeri Van den Eeckhout. Behalve het vermaarde sportfeest waarbij disciplines als vendelen, wimpelen, atletiek, dans, piramidebouw en touwtrekken op het programma staan, gan we natuurlijk ook fuiven. Vrijdag 17 augustus begint het al met de ‘Nacht van de Carlsberg’. Die staat in het teken van het bekende Deense bier, dat een directe link heeft met ons logo.’ Zaterdag 18 augustus worden alle leden, oud-leden en helpende handen verwacht voor een reünie-barbecue. ‘We gaan daarbij terug tot het oprichtjaar van KLJ Beervelde, en hebben iedereen uitgenodigd om mee te komen aanschuiven aan onze feesttafel.  

Rijke geschiedenis

Aan 75 jaar KLJ is natuurlijk ook een rijke geschiedenis verbonden. In 1937 is de beweging opgericht als  de BJB (Boerenjeugdbond). Dit initiatief kwam er op basis van de pastoor die vond dat er nood was aan een jeugdbeweging. Het begon allemaal in een klein lokaal naast frituur De Smesse in de Toleindestraat, waar later dan Radio Contact zijn plaats kreeg. Toen dit lokaal te klein werd, verhuisde de KLJ naar de Kring. Daar hadden ze een bovenverdieping ter beschikking als stockageruimte en vergaderzaal.
 
Elke jeugdbeweging heeft natuurlijk ook een terrein nodig, mede ook omdat je voor het oefenen van vendelen en wimpelen al direct ruimte nodig hebt. Daarom werd er verhuisd naar het  terrein in de Kloosterstraat, waar toen reeds de Chiro zat. Een kleine houten chalet werd in 1995 opgetrokken en de KLJ had zijn eerste echt lokaal. Toen in 2004 bleek dat dit lokaal toch net iets te klein was om zijn werking te kunnen organiseren voor de 80 leden, werd er besloten om een volledig nieuw  lokaal te voorzien. Dit werd officieel in gebruik genomen in 2008.
 
Tal van opeenvolgende generaties zijn lid geweest van KLJ Beervelde. Veel leden van nu hebben grootouders, ouders, broers, zussen, nonkels, tantes neven nichten die ook lid zijn geweest. Zonder overdrijven mag je de KLJ dus een grote familie noemen.
 
De komende uren en dagen stellen we u een aantal KLJ-leden van vroeger en nu voor, die getuigen over hun liefde voor hun jeugdbeweging.
Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio