'tuinen geven zin aan de mensen die erin leven'

Dichterstrio trekt jubileumeditie van Garten 5 op gang

De vijfde editie van de hedendaagse beeldhouwexpositie Garten is vrijdagavond onder ruime belangstelling geopend in de benedenzaal van het gemeentehuis van Destelbergen. Bijzonder veel deelnemende kunstenaars en een klad lokale politici kwamen luisteren naar de gesmaakte openingsrede van dorpsdichter Koenraad De Smet, die met een fijne poëtische bespiegeling de toehoorders meteen in de stemming bracht voor een rondje cultuur. De Smet, nooit verlegen om een beetje schalksheid, vroeg aan de burgemeester of hij de plechtigheid met een gedicht mocht larderen. Meteen trok hij alle registers open en liet hij met zijn dichtende collega's Tine Hertmans en Georges Heerman een driedimensionele verrassende 'Tuin' openbloeien.

'Omdat de triënnale Garten aan haar vijfde editie toe is en over beeldende kunsten gaat, wilde ik een experiment wagen en het gedicht een bijzondere vorm geven. Ik heb Tine en Georges gevraagd om het  te verrijken met hun eigen inbreng. Hierdoor is een nieuw gedicht ontstaan dat drie perspectieven weeft.  Het idee vertrekt vanuit het feit dat je wegen nodig hebt en wegwijzers om naar een tuin te gaan. Omheinde stukken grond - de oorspronkelijke betekenis van een tuin - zijn herleid tot unieke nummers waarbinnen het para dei zich aan ons openbaart', aldus de dorpsdichter.

Zes voeten over het kiezelpad

Over zijn ontmoeting en rondgang met zes voeten over het kiezelpad (die van Tony de Bruycker, Rik Joos en gastkunstenaar Herman Van Nazareth) had De Smet alleen maar lof. 'Het was beeldrijkdom in een bijna niet gesproken kortstondig gesprek op een woensdagmiddag, kijkend naar de bloesems in de nabijgelegen boomgaard', vatte de dorpsdichter zijn Garten 5-beleving samen.

Key Gate van F.man

Wanneer u die  prachtige ervaring wil delen, bent u welkom op het mooie parcours langs de bekoorlijkste tuinen in Destelbergen en Heusden. Vanaf vandaag vindt u er een mix van beelhouwwerken en poëzie van zowel gerenommeerde kunstenaars als van jong aanstormend talent. Op de benedenverdieping van het gemeentehuis en in het Reinaertpark konden wij gisteren al kennis maken met een aantal prachtige exponenten van gARTen 5. Vooral het Key Gate van F.man trok de aandacht van het publiek en was het onderwerp van heel wat bedenkingen en tal van interpretaties over 'de poort naar de hemel'. Missie geslaagd dus, want daar gaat het volgens ons over bij goede kunst. 

Garten 5  loopt van 4 mei tot en met 26 mei 2013 op zaterdagen, zondagen en feestdagen van 10.00 uur tot 18.00 uur. Onthaal, kassa en startpunt van de tentoonstelling vindt u in Papageno Art Gallery in de Kerkkouterrede 9. De algemene toegangsprijs bedraagt 10 euro, kinderen beneden de 12 jaar genieten gratis mee, 55-plussers en studenten betalen 7 euro voor de kunstbeleving.

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio