Onherkenbare verdwaalpalen en waterspuitende urinoirs op Boomtown expo

© MCL

© MCL

© MCL

© MCL

© MCL

© MCL

© MCL

© MCL

© MCL

1 / 9
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Naar goede gewoonte is er op Boomtown ook plaats voor beeldende kunst. Dit jaar is het Gentse kunstenaarsplatform Soscastoa curator met dienst. Kijk naar projecties van wachtende mensen terwijl u zelf staat te wachten, spreek af aan een compleet nutteloze verdwaalpaal of laat uw kleingeld achter in een urinoir dat water in het rond spuit.

Brecht Herman

‘Als tentoonstellingsruimte is Boomtown een allesbehalve evidente plek’, geeft Soscastoa toe. ‘Toch zien we deze locatie niet als een beperking. We zijn op zoek gegaan naar kunstenaars die als een soort parasiet het terrein, de gebouwen en het publiek kunnen invaderen onder de vorm van performances, installaties en interventies.’

In de Handelsbeurs verrast Siet Raeymaekers onder de noemer A dance from the guardhouse het publiek af en toe met hedendaagse uitdagende performances. Enerzijds brengt ze een evocatie van posities die verwijzen naar de status van de vrouw doorheen de geschiedenis, anderzijds laat ze een plant als bemiddelaar voor een wolk aan het woord.

Verspreid over het festivalterrein staan compleet onherkenbare verdwaalpalen. Deze ironische palen zijn het werk van Marlies De Clerck. Met het kunstwerk dat Brand New Bag heet wil De Clerck een spel tussen kunstenaar en toeschouwer in gang zetten. ‘Een spel van aantrekken en afstoten, waarbij alle zekerheden in twijfel getrokken worden.’

Urinoir als fontein

Het wellicht meest opvallende werk is Merci Marcel en is van de hand van Michiel Bolliou en Laurence Verdruye. Het is een urinoir dat dienst doet als een fontein. Hoe de installatie tot stand gekomen is, leest u morgen in de gedrukte versie van De Gentenaar. Houd u intussen niet in om muntstukken in de alternatieve fontein te gooien.

Naast het standje van Soscastoa staat dat van Planktoon. Het wil festivalbezoekers meenemen op een reis naar een parallelle auditieve wereld. ‘Het geluid van een nieuwe generatie wordt op krachtige wijze ten gehore gebracht en invoelbaar gemaakt’, klinkt het. Ga vooral zelf eens langs op de Planktoonstand!

Links van het podium is er dagelijks tijd voor de Sheniqua World Tour. Dat is een visuele en muzikale performance bedacht en gebracht door Ruud Rudy Van Moorleghem. Het personage Sheniqua brengt in een eigenzinne mix van harde beats, donkere vocals en vreemde vibes eigen versies van bekende popnummers.

Nog in de buurt van het hoofdpodium vinden we Sunstream.tv van Jo Caïmo. Af en toe wordt de zon geprojecteerd op een scherm. ‘Zoals je je in koude wintermaanden opwarmt aan de open haard, kan je je nu opladen aan de zon’, klinkt het.

Non-momenten

Wereldverbeteraars moeten zeker eens gaan kijken naar De machine die de wereld verbetert. Achteraan op de Kouter staat een installatie, bestaande uit onder meer een boomstam. Dagelijks speelt een muzikant enkele minuten op het kunstwerk van Frank&Robbert Robbert&Frank. Woensdagavond was dat Johannes Verschaeve, zanger van The Van Jets.

Ten slotte vindt u onder het motto It’s not so long to wait op meerdere plaatsen op de Kouter en in de Handelsbeurs projecties en foto’s van wachtende mensen tijdens ‘non-momenten’. Nét op het moment dat u zelf staat te wachten om binnen te gaan in de Handelsbeurs of om drankbonnetjes te kopen, zal uw oog op het werk van Chloé Op de Beeck vallen. Erg bijzonder.

Aangeboden door onze partners

Video

Keuze van de redactie

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio