Soortgenoten vinden elkaar, en Ben Bundervoet, in volle voorbereiding voor het gekke avontuur ten voordele van het Kinderkankerfonds van Koester, startte een tijd geleden een eigen blog, en die werd al snel opgemerkt door andere deelnemers aan de Marathon des Sables. En dat resulteerde gisteravond in een eerste bijeenkomst in frituur Papas, waar de 'Belgian Desert Lions' boven de doopvont werden gehouden. Met de Belgische vlag als symbool, al ging het natuurlijk alleen om de Vlamingen die de strijd in de woestijn aangaan. Maar laat dat een detail zijn, voor we in een bijkomende communautaire strijd belanden.
Ballast
Wat we leerden van al die helden? Dat een mens in zo'n avontuur de signalen van zijn lichaam even moet 'overrulen', zoals dat zo eufemistisch heet. Dat je vege lijf meer kan dan je denkt, met andere woorden. En dat het feit dat vrienden en kennissen overal je spoor kunnen volgen, voor nog meer motivatie zorgt. Over bagage ging het ook, en daar leerden we dat alles wat je niet nodig hebt om te overleven, best thuisblijft. Want dat is 'ballast'. 'Vier kilogram eten, een halve kilogram prutsen, en de rest is luxe', klonk het uit de mond van een ancien die wist waarover hij sprak.
Rugzakken, brandstoftabletten - om een warm potje te koken - , slaappilletjes en zouttabletten: het kwam allemaal ter sprake. En wie tegen beter weten in zou denken dat de heren (en dames, want die waren er ook) er 's avonds een luxeleventje op nahouden: een lekker dikke sponshanddoek neem je niet mee in de woestijn, een doekje van 20 bij 20 cm, dat welgeteld vier gram weegt, moet volstaan voor een weekje 'lichaamshygiëne'.
De eerste bijeenkomst werd afgerond met een aantal afspraken voor de komende weken. Zo zullen de 'Belgian Desert Lions' elkaar treffen op een FB-pagina, waar verder tips en tricks zullen uitgewisseld worden. De 'Belgian Coast Run', van De Panne naar Knokkeop 8 februari is voor de meesten de volgende collectieve uitdaging. 'Met zand, dat evenwel niet kan tippen aan dat van Marokko', klonk het evenwel meteen kritisch bij de anciens.