beklijvende sitcom op de scène in orphanimo

‘Tille vs Matthieu’ laat Lootse jeugd schitteren bij Ludio

In de jeugdlokalen Orphanimo ging vrijdagavond ‘Tille vs Matthieu’ van Ludio in première. De ambitieuze toneelgroep trekt daarmee volop de kaart van de jeugd gemengd met de gevestigde waarden van het gezelschap. De opmerkelijk productie laat de conflicten tussen verschillende generaties als een anderhalf uur durende sitcom aan de toeschouwers voorbijflitsen.

Een soap of een toneelstuk? Gezonde twijfels aan het begin, want voor de eerste acteurs op scène verschijnen, rolt de begingeneriek van een scherm. Met de hoofdrolspelers in het dagelijks leven met een kamerbrede smile. Zo geïnspireerd op je dagelijkse portie Thuis, zo lijkt het.

Uiteindelijk belanden we niet bij het gezin Bomans, maar bij de familie Meelworm, een lesbisch koppel met de louche garagiste Annie (een glansrol voor Anke De Sutter) en de frivole en opgetutte Nadine (ook al een schitterende Barbara Annaert) en hun respectieve kinderen Tille (Jolein De Langhe) en Matthieu (Sander Bourguillioen).  Wat hen verbindt –of eerder verdeelt – zijn de voortdurende conflicten, verwijten en pesterijen waarmee ze elkaar het leven zuur maken. Tot Tille, die eigenlijk een geniale studente blijkt te zijn, op een dag als straf naar school moet en daar na een paar omwegen uiteindelijk een vertrouwensrelatie opbouwt met de net iets te meevoelende juf Engels.

Samen met haar hele klasgroep wordt zij op haar beurt geterroriseerd door een bijzonder potige directrice juf Buldog, die haar frustraties en haar kinderhaat afwisselend afreageert op de vogelpik in haar bureau en op de kinderen zelf. De hilarische manier waarop ze de ‘serpenten, secreten, misbaksels en hersenloze creaturen’ behandelt, werd actrice Ny Wille ook eventjes teveel, waardoor ze het een paar minuten zelf uitproestte van het lachen. Niks erg, gewoon heel charmant om haar eens even uit haar rol te zien vallen. Wie wil weten of de ‘kleintjes’ of de ‘groten’ uiteindelijk hun gelijk hebben gehaald, heeft nog vijf voorstellingen de kans om het ter plaatse te gaan beleven.

‘Tille vs Matthieu’ is een stuk met – letterlijk – een lach en een traan, tragikomisch en flink uitvergroot, maar het laat je niet met lege handen weggaan uit Orphanimo. De uitgebreide scène, uitgesmeerd over de volle lengte van het jeugdlokaal laat je van de ene wereld in de andere duiken en geeft ruimte aan het twintigkoppige gezelschap. Met een erg sterke rol voor de jonge Jolein De Langhe (het jonge, gevoelige meisje Tille) en dragende rollen voor de beide mama’s, Barbara Annaert (Nadine) en Anke De Sutter (Annie) die na afloop van de voorstelling erg geëmotioneerd het publiek kwam groeten.

LUDIO speelt ‘Tille vs Matthieu’ nog op 25, 26 en 31 januari en 1 februari. Alle voorstellingen om 20 uur, behalve zondag 26 januari, dan is er een matinee om 15 uur. Reserveren kan nog op ludio.reservaties@gmail.com of 0492 75 75 31. Volwassenen betalen 7 euro, studenten 4 euro.
 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio