'Meer dan een club. Nu alleen nog Messi binnenhalen'

150 jaar Gantoise opent feestjaar in Gents stadhuis

Gent - KAA Gent viert dit jaar zijn honderdvijftigste verjaardag. Op een academische zitting in de Pacificatiezaal van het Gentse stadhuis werden vrijdagavond de jubileumsportevenementen van de hockey-, atletiek-, tennis- en voetbalafdeling van ‘150 jaar Gantoise’ voorgesteld. Kers op de taart wordt het lijvige publieksboek dat het Amsab-Instituut voor Sociale Geschiedenis samen met het Kadoc-Leuven op het einde van het jaar op de markt brengt.

Blauw-witte ballonnen in het stadhuis én tweehonderd genodigden die er rechtveren op de eerste tonen van de authentieke Buffalomars. ‘Den AG’ heeft zijn feestjaar plechtig ingezet.

Opmerkelijkste spreker in het stadhuis was voormalig sportjournalist en uitgeweken Gentenaar Hans Vandeweghe. Vijftig jaar geleden stapte hij tweewekelijks aan de hand van zijn grootvader de Tennisstraat in, onderweg naar wat men toen ‘het plein’ noemde in plaats van ‘het stadion’.  Herinneringen aan de eerste ‘muur’ in Gent Leon Mokuna, aan de ‘blewe’ strekking van de Gantoise, in contrast met de ‘ruuje’ van de Racing en aan de donkere jaren zeventig waarin het met het voetbal van KAA Gent steil bergaf ging, werden  bovengehaald.

Hockey en tennis gingen in de jaren die volgden aan Vandeweghe voorbij, maar 
het voetbal van de enige club uit de G5 die nooit kampioen werd en door de kritische, ironische en sarcastische ingesteldheid van de Gentenaar de ‘grootste neutenploeg’ van Gent werd, bleef hij vanop afstand volgen.  Vandeweghe pleitte ervoor om binnen deze unieke club naar buitenlands voorbeeld de banden met de andere sportafdelingen aan te halen, en er een omnisportvereniging van te maken. Want La Gantoise is, in het spoor van Barcelona, meer dan een club. ‘Nu alleen nog Messi binnenhalen’, besloot hij. 

Arnold Vanhaecke, voorzitter van Gantoise 150 lichtte nadien de feestplannen voor dit jaar door. Zo zal de voetbalafdeling van KAA Gent eind juni een galamatch spelen tegen een nog vast te leggen tegenstander, en zal de atletiekafdeling op 16 augustus voor een polsstoktornooi onder de Stadshal en een kogelstootinitiatie op het Sint-Baafsplein zorgen. Het Gentse hockey organiseert een interland tussen het Belgische en Franse vrouwenteam, en de tennisafdeling van KAA Gent laat oude glorieën opdraven tijdens een tornooi. Vzw Voetbal in de Stad zal dan weer een regionaal voetbaltornooi organiseren in het kader van de voetbalcompetitie Belgian Homeless Cup. 

Wie in afwachting van het jubileumboek nu al de hoogtepunten van de verschillende afdelingen van 150 jaar La Gantoise wil herbeleven, kan terecht op de fraaie encyclopedische website en tijdlijn van Amsab-Isg.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio