vrijwilligers jagen op zwerfvuil

Gezinsbond en Nieuw Groencomité maken 'Destelbergen helemaal schoon'

Zomeruur of niet, rond tien uur deze ochtend streken de eerste enthousiastelingen van de Gezinsbond van Destelbergen neer aan het speelpleintje in de Neerheide om er mee te doen aan de 'Destelbergen helemaal schoon'-actie, een klein broertje van de Gentse actie van IVAGO. En dat zwerfvuil ophalen aan Neerheide geen overbodige luxe is, bewees de enorme boel rommel die er achtergelaten was: van peuken, tot bier- en frisdrankblikjes en een groot aantal chipszakken. Frappant detail: op het pleintje staan twee keurige vuilnisbakken, maar blijkbaar zijn mensen te lui om een paar stapjes in de goede richting te zetten.

Gezinsbond-voorzitster Mireille Goeminne deelde de hesjes, de vuilniszakken en de grijptangen uit, en deed dat met overtuiging. 'We hebben bij onze 400 leden geflyerd, en op verschillende plaatsen in de gemeente zijn we vandaag actief', vertelt ze. 'Ik fiets zelf elke dag naar het werk en erger mij mateloos aan al de troep die je langs de weg ziet liggen. Vooral op plaatsen waar mensen samenkomen, zoals op buurtpleintjes, en tussen hagen en struiken, is het erg.' Dat het de Gezinsbond menens is met duurzaamheid, blijkt uit het feit dat ze ook vertegenwoordigd zijn in de MINA-raad.

Zandberg

Een eind verderop in de Zandberg, liepen we met wat geluk op een andere groep vrijwilligers, vooral van het Nieuw Groencomité. Die waren met heel veel geduld en een uitschuifbare hark blikjes uit de gracht aan het halen. Hugo, Guido, Chris, Lieve en Daniël wisten waar wat op te kuisen viel, want ze hadden zelfs vooraf prospectie gedaan. Ook de Hoorlingstraat, de Boswegel, de Reukwegel en de Melkwegel stond nog op hun zondagse programma.

Schepen van afvalwerking Yves De Lausnay en duurzaamheidsambtenaar Annekatrien Beckers trokken de hele dag rond, om de dertien ploegen die vrijwillig aan de slag waren, een hart onder de riem te steken.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio