Spel in de maak voor blinde gamers

Je zou het misschien niet meteen verwachten, maar er zijn heel wat blinden en slechtzienden die graag eens een videogame spelen. Vaak lukt dat nog vrij aardig ook, zij het soms via wat bochtenwerk omdat de meeste games nu eenmaal niet gemaakt worden met blinden in het achterhoofd en sterk afhankelijk zijn van visuele impulsen. Daar wil de Franse ontwikkelaar Dowino iets aan doen.

Dowino werkt aan een spel genaamd A Blind Legend, dat gaat over een ridder die blind wordt en op zoek gaat naar zijn vrouw, die brutaal ontvoerd werd. Het unieke aan dit spel is dat het helemaal ontwikkeld wordt voor blinden en slechtzienden, wat concreet inhoudt dat er erg veel aandacht gaat naar de structuur van de game en het geluid.

Dankzij een techniek genaamd binaural recording kan men geluiden "gelaagd" opnemen, waardoor het voor de (blinde) speler makkelijk wordt om goed te horen of een bepaald geluid van ver of dichtbij komt. Op die manier kan de speler zich op basis van zijn gehoor oriënteren in de wereld, om zo een avontuur te beleven dat ook gamers zonder visuele beperking beleven.

Belangenorganisaties voor blinden en slechtzienden hebben al positief gereageerd op het initiatief van Dowino en men hoopt dat er meer ontwikkelaars zullen volgen die zulke games gaan ontwikkelen. A Blind Legend zelf zou volgend jaar verschijnen.

Blinde gamer speelt moeiteloos Ocarina of Time

Blizzard eert blinde World of Warcraft speler met eigen items

Corrigeer

IN HET NIEUWS

POPULAIRE VIDEO'S

Het beste van Enkel voor abonnees