PS4 getest: de DualShock 4-controller

© A4G

© A4G

© A4G

1 / 3
thumbnail: null
thumbnail: null
thumbnail: null

Gisteren namen we de PlayStation 4-console zelf onder de loep en nu is de beurt aan de volgende stap van de console: de controller, dat kleinoodje dat gamers de hele dag in hun handen houden.

4Gamers

Reeds jaar en dag spelen PlayStation-fans met de DualShock-controller. De vorm is door de jaren heen eigenlijk amper aangepast, met de gebruikelijke klachten die dus ook bleven bestaan.

Dualshock 3 (PS3) vs DualShock 4 (PS4)Om meteen met de deur in huis te vallen: de DualShock 4-controller werkt heel wat mankementjes weg van de vorige controller en probeert ook wat nieuwigheden toe te voegen, gericht op de moderne maatschappij.

Bekijk hier onze eerste bevindingen in een videoWeg zijn de Start en Select-knop. Centraal wordt deze ruimte nu ingenomen door een touch-gevoelige drukknop. Daarmee kan je bewegingen maken en tegelijkertijd kan je deze ook induwen. Vlak daaronder staat een kleine speaker, die je bepaalde geluiden zal laten horen uit de games die je speelt.

Links en rechts van de touchpad staan ook twee nieuwe knoppen. Rechts heb je de options-knop en eigenlijk kan je deze beschouwen als de Start- en Selectknop van weleer. Links heb je dan weer de Share-knop. Hiermee kan je snel foto’s en filmpjes maken van datgene dat je doet.

Leuke passage in de game die je wil delen met de mensheid? Of een geheim dat je wil vastleggen voor later? Druk op deze knop en je kan meteen via Facebook en Twitter alles delen. Het speelt daarmee in op de huidige social media-tendens. Wie meteen alles wil laten zien, kan ook zijn game gewoon streamen. Daarbij kunnen anderen dus gewoon zien wat je doet en het hele spel meebeleven.Links en rechts op de controller heb je nog altijd de pijltjes en de vier iconische PlayStation-knoppen. Deze staan wel ietjes dichter bij elkaar dan vroeger, zodat je je vingers iets minder moet bewegen om de knoppen in te duwen.

Met je duimen kan je de twee “sticks” besturen en die zijn eigenlijk vooral verbeterd qua gevoel. Voordien waren de ‘koppen’ van deze sticks bol, zodat je wel eens van je stick gleed, wat op spannende momenten niet meteen handig was. Men heeft deze nu een inkeping gegeven, zodat je beter kan blijven liggen met je vingers. De uitstulpingen bovenaan, voor de “triggers”, zijn nu ook beter verwerkt in het design en zijn (vooral bij L2 en R2) hol gemaakt, zodat je vingers er beter op blijven liggen. Bij de DualShock 3 gleden deze immers al snel van de knoppen, met soms nefaste gevolgen voor bepaalde scènes in games.

Het belangrijkste punt is echter dat de controller net dat tikkeltje zwaarder is geworden én breder. Het grootste pijnpunt van de DualShock 3 was dat het nogal krampachtig spelen was, omdat de handen nogal onnatuurlijk om de controller geklampt zaten. Dat is nu veel minder het geval, want na ettelijke uurtjes gamen voelt alles nog pijnloos aan en ligt het vlot in de hand. Bovendien is er een ruwer randje voorzien voor je handpalmen, zodat hij ook daar niet wegglijdt.

Bovenaan de controller zit ook nog een lichtbalk, die niet uit te schakelen is. Deze sensor moet kunnen communiceren met de PlayStation Eye (apart aan te kopen) zodat je ook daar beweging mee kan registreren. Ook dient het kleurtje om bijvoorbeeld aan te geven aan welke speler het is en om in bepaalde games specifieke zaken mee te geven (rood als je bijna dood bent bijvoorbeeld).Ten slotte heeft de controller ook een aansluiting om de (meegeleverde) oortjes in te steken. Op die manier kan je ook praten met andere mensen (met maximaal 8 in Party Chat), terwijl je toch nog gamet en zonder dat je een volwaardige headset moet kopen.Het grootste nadeel van deze nieuwe DualShock 4-controller lijkt voorlopig te zijn dat de batterij sneller leeg is dan bij de voorganger. Een werkdagje gamen (8 uurtjes) zal al betekenen dat je de draad om op te laden weer in moet steken. Al belemmert dat natuurlijk niet om verder te spelen, leuk is het natuurlijk niet echt.

Morgen is het de beurt aan de online mogelijkheden van de PlayStation 4.

Wil je nu al wat meer weten?

PlayStation Plus-abonnement verplicht om online te gamenJe games worden aan je PSN-account gekoppeld

http://www.psnfans.com/wp-content/uploads/2013/02/Screen-shot-2013-02-24-at-11.07.26-AM.png

Meer over 4Gamers

Hoofdpunten

Video

Keuze van de redactie