Belgische kampioenen openluchtzwemmen

Belgische kampioenen openluchtzwemmen

Van links naar rechts: Vercauteren Kris (Steenhuffel), Van den Berghe Lindsey (Malderen), Stallaert Tim (Vilvoorde), Vinck Mikal (Londerzeel) en Van Doorselaer Maarten (Malderen). Foto: Foto ingezonden door Els Van Belle

Londerzeel - Zwemclub Lorelei uit Londerzeel zag maar eventjes 5 van haar leden op het podium verschijnen, goed voor drie Belgische en tevens Vlaamse titels en twee zilveren medailles op Belgisch en Vlaams niveau. Maarten Van Doorslaer (zoon van bakker Marc uit Malderen) en Tim Stallaert uit Vilvoorde hebben op de korte afstand schoolslag elk in hun leeftijdscategorie de tweede plaats behaald. Eveneens op de korte afstand, maar dan wel in vrije slag, haalde Mikal Vinck in haar categorie de gouden plak binnen. Op de lange afstand (5000m) vrije slag veroverden Lindsey Van den Berghe en Kris Vercauteren de hoogste plaats op het schavot op Belgisch en Vlaams niveau.

In Geel vonden de Belgische kampioenschappen openwaterzwemmers plaats. Traditiegetrouw is dit het afsluitende evenement van het openwaterseizoen waar de kampioenen van 2011 gelauwerd worden.

Openwaterzwemmen is de tak van wedstrijdzwemmen die, zoals de naam het reeds doet vermoeden, plaatsvindt in open water zoals er zijn kanalen, rivieren, meren, plassen en zelfs de open zee. In tegenstelling tot het binnenbad worden er slechts twee zwemstijlen gezwommen, namelijk vrije slag en schoolslag. De gezwommen afstanden in België variëren tussen 1000m en 10000m, waarbij deze laatste ook meteen de Olympische afstand is. Internationaal zijn er ook wedstrijden tot 25 km. De grote uitdaging bij het openwaterzwemmen is de strijd tegen de natuur. De zwemmers moeten immers rekening houden met wisselende stromingen, de in ons land meestal lage watertemperatuur, eventuele neerslag, de aanwezigheid van waterplanten en de beperkte zichtbaarheid onder water wat de oriëntatie voor de zwemmer bemoeilijkt. Thermische pakken, zoals bij het triathloncircuit, zijn niet toegelaten. Het invetten tegen de koude is dan ook een vast ritueel voor de openwaterzwemmer. Bovendien moet er ook tactisch worden gezwommen, aangezien de start in groep gebeurt. In het water liggen er dus geen individuele banen met een zwarte streep op de bodem.

Coach Veerle Pas, die tevens de moeder is van Belgisch kampioene Mikal Vinck, is dan ook uiterst tevreden over het geslaagde seizoen. Eerder in het seizoen, tijdens de ondertussen legendarische wedstrijd Damme-Brugge op 21 augustus, kaapte Lorelei ook al de felbegeerde wisselbeker van BLOSO weg. Om deze beker te kunnen bemachtigen, wordt er rekening gehouden met de deelname en de prestaties van alle individuele zwemmers tijdens de verschillende wedstrijden van die dag en dit per deelnemende club. Voor Veerle was dit dan ook een aangename verrassing en een erkenning voor haar inzet voor het openwaterzwemmen binnen Lorelei. De Londerzeelse zwemclub moet binnen het Belgische openwatercircuit opboksen tegen verenigingen die soms al meer dan een eeuw aan de slag zijn. Zo heeft bijvoorbeeld de Brugse club BZK haar eerste wedstrijd Damme-Brugge georganiseerd in 1910.

Wat in 2008, op initiatief van een handvol enthousiastelingen met soms grote ambities, begon als een wild avontuur, blijkt dus stilaan een waar succesverhaal te worden. De interesse voor deze tak van het zwemgebeuren is in Londerzeel nog steeds in opmars. Getuige daarvan is het jaarlijks stijgende ledenaantal.
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio