GTIL ‘in de wind’ van de Antarctic ICE Expeditie

GTIL ‘in de wind’ van de Antarctic ICE Expeditie

Foto: Foto ingezonden door Wim Van Buggenhout

Londerzeel - Op 18 november kregen de 15 leerlingen van het GTI Londerzeel een unieke lezing over de Antarctic ICE Expeditie van Dixie Dansercoer en Sam Deltour. De lezing werd gegeven door Dr. Irina Gorodetskaya, meteoroloog aan de KU Leuven en Stefan Maes, project-coördinator van de Antarctic ICE Expeditie.


De Antarctic ICE Expeditie

Van november 2011 tot februari 2012 ondernemen Dixie Dansercoer en Sam Deltour een poging om, in een zone van de Zuidpool waar nog niemand is geweest, een afstand van 6.000 kilometer te overbruggen op een 100 procent autonome en ecologische manier.
De poolreizigers zullen maximaal gebruik maken van windenergie met een nieuw type kits en speciaal ontworpen sledes. Daardoor zullen ze geen CO2 uitstoten. Ze zullen bovendien in een zone vertoeven waar nog nooit iemand is geweest en zullen onderweg niet bevoorraad worden.
Het duo gaat op de Zuidpool ook op zoek naar nieuwe wetenschappelijke klimaatinzichten door het meten van valwinden. Het wetenschappelijk onderzoek gebeurt in samenwerking met universiteiten van over de hele wereld.
Met de metingen op het ijs willen ze meer te weten komen over de rol van valwinden die over en rond het ijs circuleren. De dataset die ze verzamelen zullen wetenschappers in staat stellen mathematische klimaat- en weermodellen te valideren, bij te schaven of opnieuw te interpreteren. Beiden willen hiermee onder meer het belang van de zuidelijke ijsmassa als klimaatregulator aantonen.

De lezing op het GTI Londerzeel

De spectaculaire onderneming, Antarctic ICE Expeditie van Dixie Dansercoer en Sam Deltour, is een combinatie van avontuur en wetenschappen. Bovendien houdt de expeditie een ecologisch verhaal in en een sportieve uitdaging. Deze ingrediënten passen perfect in de leefwereld van onze leerlingen.
Stefan Maes, project-coördinator de Antarctic ICE Expeditie, had het over de expeditie zelf. Uit zijn uiteenzetting bleek dat deze expeditie heel wat voorbereiding heeft gevergd en dat ze complexer in elkaar zit dan ze op het eerste zicht laat uitblijken. De kites moesten technologisch op punt gesteld en getest worden, er gingen 3 prototypes voor aan de definitieve versie. Dixie en Sam kunnen afzonderlijk met hun kite over het ijs razen tegen een snelheid van 30 à 50 km/h, maar de kites kunnen ook aan elkaar gekoppeld worden zodat 1 persoon kan navigeren of wat rusten terwijl de andere het sturen op zich neemt.
Het inklemmechanisme van hun dikke laarzen op de skis is ook een technologische vernieuwing.

De kites (slee en vlieger) zelf zijn ook uniek en ontworpen door een specialist. Ze maken gebruik van verschillend soorten vliegers qua grootte.

Kevin Thielemans, leerling 6IW, zegt: 'ik doe mij eindwerk over zonnepanelen. Ik wist niet dat er zo veel technologie achter dit project schuil ging en dat boeit mij enorm. Deze lezing heeft mij nog meer geïnspireerd om een toekomstig beroep uit te oefenen in de ecologisch/technologische sector.'

Zelfs de voeding is uniek in een dergelijke expeditie, normaal is de voeding elke dag hetzelfde. Het geheel is samengesteld door groentekok, Frank Folt. Alles is voorverpakt in biologisch afbreekbare folie per dag in ingevroren tabletten die moeten opgewarmd worden met water. Er zijn verschillende menu’s en er is zelfs een onderscheid tussen ontbijt, middag- en avondmaal.

Dr. Irina Gorodetskaya, meteoroloog aan de KU Leuven, haar lezing ging over het wetenschappelijke luik dat nodig is voor een geslaagde expeditie, zowel voor, tijdens als na de expeditie.
Het duo zal zich laten drijven in hoofdzaak door de katabatische wind of door de gradiëntwind die typisch zijn voor Antarctica.
Tijdens de expeditie zal het tweetal ook meteorologische gegevens (windsnelheid, windrichting, temperatuur, vochtigheid) verzamelen die kunnen leiden tot nieuwe klimaatinzichten.
De avonturiers zullen ook dagelijks een weerbericht toegestuurd krijgen, opgesteld door twee Belgische meteorologen, om eventueel hun route bij te sturen.

Darco Thielemans, leerling 5IW, ‘volledig in de wind’ van de expeditie getuigt: 'ik zal nu met veel plezier een verslag maken van een concrete lezing voor het vak Engels.'

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio