Uit de oude doos - Wuustwezelsesteenweg - De Ster

Uit de oude doos - Wuustwezelsesteenweg - De Ster

Foto: Ronny Neys

Kalmthout - Herberg 'De Ster' was in 1838 eigendom van Adriana Van Laerhoven, weduwe van Petrus Boden (de precieze bouwdatum weten we niet).

Zij was landbouwster, tapster en winkelierster. Na verscheidene verkopen kwam de herberg in 1896 in handen van Cornelius Nelen - Anna Cornelia De Crom. Cornelius Nelen was naast herbergier en landbouwern, ook molenaar en meelhandelaar. Hij herbouwde de woning volledig en splitste ze in drie huizen. In 1911 werden deze opnieuw verenigd tot één woonst met maalderij (stoommolen vanaf 1920). De herberg was ook de thuishaven van de handbooggilde 'Eendracht maakt Macht'.

Na het overlijden van C. Nelen in 1919 werd de maalderij verder gezet door zijn zoon Adriaan Victor, terwijl de twee zussen, Joanna Juliana en Aloysia, instonden voor de herberg. De jongste zoon August ging na zijn huwemijk met Clementina Tilborghs boeren in de Kerkstraat. In 1959 werd 'De Ster' verkocht aan Achiel De Kooning - Elisa Nelen.

Naast 'De Ster' woonde Sofieke Bol, die een winkeltje hield in kledingstoffen en koloniale waren. Zij week uit naar Antwerpen in 1921. In haar woning kwam nadien fietsenhandelaar Alois Donckers wonen (tot 1935).

Bron: Kalmthout te kijk. Historisch & nostalgisch kijkboek, Ronny Neys. Uitgeverij Uitdenhouwen, 1991.

 

 

 

 

Corrigeer

Vastgoed

Auto's in de kijker

Jobs in de regio