'Muijenaks' is het mooiste Geels dialectwoord

Geel - Afgelopen vrijdagavond vond in het cultuurcentrum de Werft in Geel de Aovet van de Platte Klap plaats. De Aovet van de Platte Klap is een samenwerkingsverband tussen het Nieuwsblad van Gel en cultuurcentrum de Werft en is een wervelende show waarin het Geels dialect centraal staat. Tijdens deze avond werd ook het mooiste Geels dialectwoord 'muijenaks' gekozen.

Tot vorige vrijdagavond kon iedereen stemmen op zes specifieke woorden uit het Geels dialect: kwibedo, rijtak, muijenaks, opentaren, alle hoondsgezeike en haorzak. Tijdens de poll was het al snel duidelijk dat ‘muijenaks’ moeilijk te kloppen zou zijn. ‘Alle hoondsgezeike' was met 210 stemmen een mooie tweede, en ‘kwibedo’ kreeg 110 stemmen achter zijn naam, maar iets meer dan 400 Gelenaars schaarden zich achter ‘muijenaks’. ‘Haorzak’ (99), ‘rijtak’ (51) en ‘opentaren’ (22) sloten de rij.

‘Muijenaks’ vindt zijn oorsprong deels in het Middelnederlandse ‘muier’ (moeder of baarmoeder) en het moderne woord ‘naakt’. Omdat er vroeger een taboe hing rond helemaal naakt zijn, werd het woord onherkenbaar gemaakt door de t door een s te vervangen. ‘Muienaks’ betekent ‘zo naakt als men was toen men de (baar)moeder verliet’, dus: poedelnaakt. ‘In zijne/hare flikker’, met andere woorden. ‘Muijenaks’ geldt als een term die zeer eigen is aan het Geels dialect, al wordt het in de onmiddellijke omgeving van Geel soms ook wel gebruikt.

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio