Waar en wanneer ?

De Ronde in Brakel

De Ronde in Brakel

Het droompodium van vorig jaar, wat gebeurt er zondag ? Foto: Het Nieuwsblad

Brakel - Heel Vlaanderen zal er bij willen zijn, nu zondag. Wij hier, in Brakel, zijn bevoorrecht. Daar waar velen er uren voor in de auto zitten, passeert het peloton op wandelafstand van onze deur. Maar weet u ook wanneer en waar u de renners kunt zien ? En waar houdt u best rekening mee, wanneer u Boonen, Devolder, Nuyens, Hoste, Van Avermaet of Gilbert naar de overwinning wilt schreeuwen ?

1ste passage, halverwege de koers

Halverwege de koers, duiken de renners vanuit Rozebeke Michelbeke binnen via de Rekelberg. Het is pas de tweede keer, na 2004, dat deze helling opgenomen werd in het parcours. De gemiddelde hellingsgraad van deze 580 meter lange helling bedraagt 5 %, met een maximale hellingsgraad van 10 %. Een mooi opwarmertje dus voor de wielerhelden, die er verwacht worden tussen 12.45 en 13.15 uur.

Bij deze eerste passage door Brakel, blijft het peloton maximaal 10 minuten op ons grondgebied. Voor hen, die de renners twee maal wensen te zien, zonder er de auto voor van stal te moeten halen, is dit sowieso een mooie kans.

2de passage, in volle finale

De Muur en de Bosberg zijn de twee legendarische laatste hellingen van Vlaanderens Mooiste. Ze worden voorafgegaan door drie Brakelse hellingen, die ook niet van de poes zijn.

Na 215 kilometer zullen de sterksten uit de groep de Leberg opvliegen. Met nog een goede 40 kilometer te gaan tot Meerbeke, zal het enkel verbazen, wanneer hier nog een grote groep op kop zou rijden. De Leberg is bijna eens zo lang als de Rekelberg, namelijk 1.130 meter. De gemiddelde hellingsgraad mag dan maar 3 % bedragen, de maximale hellingsgraad van 13 % kan enkel voor een verdere selectie zorgen.

Vanuit het centrum van Nederbrakel verrijst de volgende Brakelse helling, de Valkenberg. Waar de helling vorig jaar nog vergeten werd, prijkt ze nu al voor de 22ste keer in het wedstrijdboek. Niet minder dan 8 % gemiddeld, met een maximale hellingsgraad van 12 %, ook hier is het weer 537 meter lang afzien voor de renners, maar genieten voor de toeschouwers.

Aan de andere kant van Nederbrakel gaat het ook omhoog, en hoe ! 453 meter, met een gemiddelde hellingsgraad van 6 %. Sinds 1997 ligt Tenbosse ononderbroken op het Ronde-parcours. Je kan hier maar beter mee op kop zitten, want de meet tot de eeuwige roem ligt hier nog maar op 25 kilometer.

Tijdens deze tweede passage zullen de helden 25 minuten over de Brakelse wegen razen. In Michelbeke wordt het peloton ten vroegste verwacht om kwart voor drie. Ten laatste om iets voor vier verlaat de Ronde weer voor een jaar onze gemeente vanuit Parike.

En dat, beste wielervriend, geeft ons tijd genoeg, om ons naar een televisietoestel te haasten, om de ontknoping "live" te volgen.

Het loont waarschijnlijk ook nog de moeite om volgende tip, van het Centrum Ronde van Vlaanderen, ter harte te nemen : "Als je wilt afsnijden, gebruik de fiets ! De politie zet bijna vijfhonderd manschappen in om laagvliegers te klissen."

Voorbeschouwingen, analyses, honderden foto's, rennersfiches, reacties, één adres :

Of toch maar een tweede adres toevoegen :

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio