Jongeren zetten zich in voor het goede doel

Kedjoarkes voor Kankala

Foto: Warre Demeurisse

BRAKEL/MAARKEDAL/OUDENAARDE - Gestart in 2009, als een actie voor Music For Life, schakelden de enthousiaste jongeren noodgedwongen over naar een ander goed doel. Gekozen werd voor het weeshuis Hopehome van Annemie Struyf in 2010, het weeshuis Kankala in Kananga in 2011.

Warre 12, Febe 16, Gil 16, Toon 15 , Nele 15, Simon 11, Viktor 5, Fleur 4, Ben 15, Maarten 16 jaar en Lisa 16 jaar. Op Maarten na allen familie, want elkaars neef of nichtje. Ze zijn een hechte groep en komen allemaal heel goed overeen. Een deel zit nog in de lagere school  in de GVB Schorisse en Etikhove (3de kleuterklas, 1ste leerjaar, 6de leerjaar), een deel zit in het Viso cor Mariae (1ste jaar en 5de jaar) in Brakel,en een deel in het Sint-Bernarduscollege (4de jaar en 5de jaar) in Oudenaarde. Samen maken ze 'kedjoarkes'.

Kedjoarkes

Kedjoarkes worden gebakken op grootmoeders wijze, op een traditioneel houtvuur op de boerderij van de grootouders. De manier van bakken wordt van ouder op kind doorgegeven en kent dus geen geheimen meer voor ons. Het recept blijft wel binnen de familie.

Elke avond maakt elk 'deelnemend gezin' twee kilogram deeg, dat daarna nog enkele uren in de kelder staat, om op te stijven. De dag nadien komt de hele groep samen op de boerderij waar ze een hele dag aan de slag gaan. Bakken met meerdere ijzers tegelijk, laten afkoelen, inpakken per 10 in zakjes, strikje er rond en etiketjes maken om er op te hangen. Er blijft telkens een groep op de boerderij, de andere groep gaat in het dorp rond om de kedjoarkes aan de man te brengen. Ook in Elst werden de lekkere koeken aan de man gebracht.

Opbrengst

Lisa : 'Tijdens de drie dagen, dat we er in de vakantie mee bezig waren, hebben we maar liefst 862 euro 'verdiend'.

Proficiat aan de jonge weldoeners !

www.vriendenvankankala.com

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio