Kan oplossing bieden voor waardevol erfgoed verenigingen en/of inwoners

Sint-Pieters-Leeuw heeft nu een schenking- en bewaargevingplan

Sint-Pieters-Leeuw - De gemeenteraad van Sint-Pieters-Leeuw keurde zopas een schenking- en bewaargevingsplan goed. Dit biedt de inwoners van de gemeente de mogelijkheid om waardevol archief of erfgoed in bewaring te geven bij het gemeentearchief. Zo gaan deze waardevolle stukken niet verloren voor toekomstige generaties.

Schepen voor Erfgoed en Archief Jan Desmeth(N-VA): “Ik denk bijvoorbeeld aan de vele verenigingen die onze gemeente telt. Zij bezitten vaak nog hun originele statuten, een oorspronkelijke oprichtingsakte, foto’s van hun leden, affiches van georganiseerde activiteiten, enz. De bestuursleden staan in voor de bewaring van deze stukken die veelal van generatie op generatie worden doorgegeven. Soms hebben de verenigingen echter niet de mogelijkheid om deze documenten kwaliteitsvol te bewaren. En daar wil de gemeente dus wat aan doen. “

Men kan in principe kiezen tussen een schenking of een bewaargeving. In het eerste geval wordt de volle eigendom van de in bewaring gegeven stukken overgedragen aan de gemeente. Bij een bewaargeving krijgt de gemeente deze stukken slechts in bruikleen.

De volgende maanden zal het uitgewerkte plan worden toegelicht aan verenigingen en inwoners. Na de zomer wordt een kleine brochure verspreid die alles uitlegt.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio