Onmiddellijke omgeving school komt eerst aan de beurt

Schoolomgeving Sint Victor Alsemberg wordt veiliger

Schoolomgeving Sint Victor Alsemberg wordt veiliger

Vele mensen gaan ongetwijfeld opgelucht adem halen na de aanpak van de schoolomgeving van Sint-Victor Foto: hdd.

Beersel - Het gaat om een oud zeer. De Brusselsesteenweg in Alsemberg is notoir onveilig voor kwetsbare weggebruikers. Tussen het dorpscentrum en het Sint-Victorinstituut is er zelfs helemaal geen fietspad. In de buurt liggen nochtans twee scholen, een kunstacademie, een cultuurcentrum en een bibliotheek: elke schooldag lopen honderden fietsers gevaar.

In de loop van vorig jaar werd de eigendom van de Brusselsesteenweg overgedragen van de gemeente naar het Vlaams Gewest. “De problemen zijn al jaren bekend en er is jarenlang niets aan gedaan”, zegt Vlaams minister van Mobiliteit en gemeenteraadslid in Beersel Ben Weyts(N-VA). “Dankzij de overdracht van de Brusselsesteenweg kan ik nu zelf optreden. Kwetsbare weggebruikers, die het nu moeten doen zonder fietsinfrastructuur, krijgen eindelijk uitzicht op veilige fietspaden”.

Burgemeester Hugo Vandaele(CD&V) wijst wel naar het verleden wanneer zowel de provincie(toenmalig eigenaar van de stwg) als voormalige minister van Openbare Werken Joka Schauvlieghe het dossier ergens blokkeerden en de ruil tegen hielden. Hij uitte wel zijn tevredenheid dat er nu eindelijk schot in het dossier komt.

Minister Weyts maakt nog dit jaar 75.000 euro vrij voor studiewerk dat structurele oplossingen in kaart moet brengen. Er wordt ook gezocht naar “quick wins” die een verschil kunnen maken op korte termijn, zoals een tijdelijke fietssuggestiestrook. Ben Weyts focust eerst op de onmiddellijke schoolomgeving. “Die schop moet in 2018 in de grond. In 2019 wordt ook de rest van de Brusselsesteenweg aangepakt. De Beerselaars hebben nu uitzicht op een echte oplossing, met vlotter en veiliger werkeer voor ‘alle weggebruikers”.

Het dossier wordt ook behandeld op eerstvolgende Beerselse gemeenteraad van woensdag 26 oktober. Dan wordt de samenwerkingsovereenkomst voor samengevoegde opdrachten van diensten goedgekeurd.

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio