Klimaattop wordt nagespeeld

Jongeren houden eigen klimaatconferentie op school

Jongeren houden eigen klimaatconferentie op school

Alle laatste jaars van het OLV uit Sint-Genesius-Rode waren nog erg actief de voorlaatste dag van de Paasvakantie Foto: hdd.

Sint-Genesius-Rode - In tegenstelling met de huidige president van Amerika hebben de leerlingen van het Onze-Lieve-Vrouwinstituut van Sint-Genesius-Rode wel belangstelling voor de klimaatsverandering en de voorbije klimaattop.

Geen alledaags zicht op de voorlaatste dag voor de Paasvakantie in  het Onze-Lieve-Vrouwinstituut te Sint-Genesius-Rode. Alle laatstejaars van het ASO lopen vandaag rond in maatpak of traditionele klederdracht, vormen allianties, debatteren over moeilijke stellingen en gaan met elkaar in discussie over de klimaatsverandering en het daaraan gekoppelde klimaatbeleid.

Na een aantal mislukte klimaattoppen werd vorig jaar in Parijs de klimaattop door intussen meer dan 100 landen geratificeerd.  Waarom heeft dit zo lang op zich laten wachten? Om hierop een antwoord te krijgen wordt de top nagespeeld. De leerlingen krijgen een land toegewezen en verdedigen ze de standpunten inzake klimaatbeleid van dit land. Al gauw merken ze op dat CO2-uitstoot, economische groei, eigen belang, biodiversiteit en klimaatvluchtelingen niet van elkaar zijn los te koppelen.

Leraar Jonas Dreesen: “Door voor- en tegenstanders met elkaar in debat te laten gaan leren de leerlingen argumenteren, en zien ze ook waarom de huidige onderhandelingen niet altijd van een leien dakje lopen. Nu Donald Trump met een decreet een streep trekt door het klimaatbeleid van zijn voorganger en wil inzetten op steenkool in plaats van hernieuwbare energie heeft dit gebeuren (alweer) een actueel kantje.  Wij zijn benieuwd hoe het op onze mini-klimaattop zal aflopen, en kijken optimistisch naar de 22ste klimaattop in Marakesh. “ Het OLV krijgt voor deze activiteit steun van WWF en Studio Globo.

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio