Moeten normaal in het najaar 2018 gebruiksklaar zijn

Eerste steenlegging gemeenschapslokalen Dworp is een feit

Eerste steenlegging gemeenschapslokalen Dworp is een feit

De eerste steen werd gelegd, nu is het uitkijken naar de afwerking Foto: hdd.

Beersel - Het is ondertussen al een paar jaar dat de Chirojongens van Dworp hun werking organiseren in de oude gebouwen van voormalig firma Mobikit in de Vroenenbosstraat.. De oude en in slechte staat verkerende lokalen achter de kerk “Het Jeugdheem” werden intussen gesloopt.

De grond werd aan Woonpunt Zennevallei verkocht zodat er een sociaal woonproject kon gerealiseerd worden. De belofte was echter dat de jongens er nadien opnieuw hun vaste stek zouden krijgen. Een ruimtelijk uitvoeringsplan(RUP) en een erfpacht van 99 jaar maakten mogelijk de Chiro lokalen op zijn oude locatie opnieuw te mogen optrekken. Het wordt geen luxeproject maar wel een functioneel gebouw dat aan de  eigentijdse normen (E-peil, isolatie, verluchting, brandveiligheid, duurzaamheid en met aandacht voor akoestiek en toegankelijkheid) voldoet. Ook wordt een flexibele indeling mogelijk.

Er werd een gemengde werkgroep met een sterke inbreng van de Chiro zelf. Er werd ook elders een kijkje genomen en van daar uit zocht men samen naar een optimale invulling voor de eigen werking vandaag en morgen. De jeugd krijgt van de gemeente zijn prominente plaats midden in het dorp terug. Dat creëert bovendien extra kansen.

Schepen Jo Vander Meylen(CD&V): “De centrale ruimte kunnen en willen we buiten de werking van de Chiro openstellen en breed laten gebruiken door andere verenigingen, wat moet leiden tot optimaal gebruik. De jeugdlokalen krijgen dus ook een gemeenschapstintje en het verenigingsleven kan er dus ook terecht. Centraal gelegen en midden in het dorp. Net als de speelterreinen rond de gebouwen die buiten de werking van Chiro door kinderen en scholen uit de buurt gebruikt kunnen worden. Hiermee creëren we een win-win situatie. Voldoende ruimte voor de Chiro en bovendien ruimte voor het verenigingsleven en extra speelruimte voor kinderen en de scholen in het dorp.”

Opvallend is dat door de participatieve werking met de Chiro en PAC er bij de jongeren ook een bewustwording gegroeid is dat niet alles gratis is. Zo organiseerden ze voor het eerst zelf een Benefie(s)t met tal van activiteiten voor en door jongeren. Met de opbrengst dragen ze hun steentje bij aan de bouw van hun lokalen. En blijkbaar gaan er nog initiatieven volgen.

 

Corrigeer

Immo in de regio

Auto's in de kijker

Jobs in de regio