Brunilde Van Cant zette mee damesatletiek in België op de kaart

De Ceder heeft oud- atletiekkampioene onder haar bewoners

De Ceder heeft oud- atletiekkampioene onder haar bewoners

Wanneer Brunilde over haar atletiekloopbaan vertelt, is het alsof het gisteren pas gebeurde Foto: hdd.

Beersel - Had er geen feestje plaats gevonden ter gelegenheid van de Week van de Vrijwilliger in WZC De Ceder en had bewoonster Brunilde Van Cant er geen gedicht voorgedragen ter ere van de vrijwilligers, had men het misschien nooit geweten……… Brunilde is ooit Belgisch kampioen kogelstoten en discuswerpen geweest!

Brunilde Van Cant(84) is wel afkomstig van Antwerpen, maar toen zij haar echtgenoot ontmoette, die les gaf aan het atheneum in Ukkel, kwamen zij in 1965 naar Alsemberg in de Dageraadlaan wonen. Brunilde studeerde aanvankelijk af als lerares Huishoudkunde, maar omdat zij niet vlug werk vond nam zij er maar lerares L.O. bij. En hier liep het vlotter om aan de slag te kunnen gaan.

Als jongere ging zij met haar tweeling zus en broer naar JACA in Antwerpen waar alles in het teken stond van kindervreugde, waar zij zich als kind konden uitleven in zowel sport, spel en nog zoveel meer. En dan kwam ook de interesse voor de atletiek en zij sloten zich aan bij Royal Beerschot Athletiek Club. In 1950 zag dan ook Athletiek Club Beerschot voor dames het levenslicht.

Brunilde schitterde in het kogelstoten en discuswerpen, nam deel aan ettelijke nationale en internationale meetings. Ook haalde zij de nationale titels en – records  binnen vanaf de jeugd tot bij de senioren . In 1949 behaalde zij zelfs het minimum voor de Europese Kampioenschappen in Brussel, maar mocht er niet aan deelnemen wegens……. te jong! Zij was actief in de atletiek van 1949 tot 1960…. “Op sponsoring moesten wij niet rekenen, plunje en spikes betaalden we zelf. Sport voor meisjes, daar werd over “gesproken”. Meerdere van mijn leraressen hadden het er moeilijk mee dat ik aan sport deed. Daarom ook ben ik fier dat ik de vrouwen atletiek in ons land mee op de kaart heb gezet! “

Brunilde verzamelde al de krantenknipsels waar in zij met haar prestaties in de schijnwerper stond. Met haar medailles  vulde zij een heel sigarenkistje. En vandaag? ….. “Ik tracht aan alles mee te doen in De Ceder zoals het koor, petanque en noem maar op. Op T.V. volg ik vooral de prestaties van de Borlées, discuswerper Philip Milanov en uiteraard Nafi Thiam. “

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio