Centrum gemeente blijft gemakkelijk bereikbaar

Jaarmarkt van Leeuw, een traditie om niet te missen

Jaarmarkt van Leeuw, een traditie om niet te missen

De prijskampen en andere wedstrijden voor dieren blijven een publiekstrekker Foto: hdd.

Sint-Pieters-Leeuw - In veel, zeg maar de meeste , gemeenten vindt de jaarmarkt plaats, de zoveelste zondag of de dinsdag na de derde zondag, of de tweede Sinksendag, maar toch ieder jaar op een andere datum. Behalve….. in Sint-Pieters-Leeuw ! Inderdaad, vaste datum en dat zal zowat de hele Zennevallei of Pajottenland weten, is en blijft 11 november. Dit jaar dus zondag 11 november.

De jaarmarkt van Sint-Pieters-Leeuw is ook één van de grootste uit de regio. Ze vindt plaats in het centrum van de gemeente. Afhankelijk van de weersomstandigheden kan het aantal bezoekers schommelen, maar toch komen er telkens een 20.000 tal opdagen. Als je dan weet dat de marktkramers met bijna 300 standen zijn, kan het niet anders dat een en ander veel verkeer op de been brengt. Daar voor worden dan ook extra maatregelen genomen. Zo geldt er een parkeerverbod vanaf 0.00 uur voor de ganse zone, wordt de activiteitenzone afgesloten vanaf 6 uur en mogen vanaf dit uur ook de marktkramers arriveren. De officiële opening van de jaarmarkt vindt plaats om 10u op het mobiel podium voor het gemeentehuis. Een “echte” jaarmarkt kan niet zonder de prijskamp voor dieren. Een publiekstrekker blijven de tentoongestelde dieren. Dit jaar kan men de zadelpaarden, pony’s  en boerenpaarden in de Pepingsesteenweg(tussen de H.Vanhouchestraat en Impeleer) komen bewonderen. De schapen, geiten, ezels, pluimvee en konijnen worden op en voor het privé-perceel opgesteld. En dan de kunst.

De 77ste editie van de expositie van Leeuw Art vindt plaats in het Colomakasteel(gelijkvloers). De tentoonstelling is vrij toegankelijk. Dit jaar werd gekozen  voor het thema ‘Als minder meer is’. Of de kunst van het durven weglaten. Leeuwart telt 11 leden en stelt werken tentoon van Bernadette Vansant, Betty D’Herde, Cine Touchant, Gudrun Corthals, Hilde Van Impe, Janot Michiels, Maarten Defossez, Peter Troucheau, Rita Cornelis, Marc Goossens en Tom Feyen. En dan nog de dans- en muziekoptredens. Zaterdag 10 november vanaf 20.30 uur kun je al terecht in de Loods Topstraat voor Level Six+ For the Record. De prijs van de tickets bedraagt 10 euro en zijn te verkrijgen bij CC Coloma- 02/371.22.62 – cultuuur@sint-pieters-leeuw.be en www.colomaspl.be .  Met de jaarmarkt zelf kan je aan het gemeentehuis genieten van dans- en muziekoptredens van o.a. Dance O’Mania, Rudi Tastenoe, L&A Dance Company en Amaryllis Temmerman, in samenwerking mat Stadsradio Halle.

Om van dit alles maximaal te kunnen genieten werd niets aan het toeval overgelaten opdat de bezoekers zo veilig mogelijk het jaarmarkt circuit zouden kunnen bereiken en uiteraard verlaten. Om het Leeuwse centrum zo goed mogelijk bereikbaar te maken, worden de grote wegen vrijgehouden voor het autoverkeer en vooral ook voor het openbaar vervoer en de pendel- en shuttlediensten. Van 9 tot 21 uur kunnen de jaarmarktbezoekers gratis gebruik maken van de pendelbussen tussen de parking van de Makro en de jaarmarkt(hoek Galgstraat- J.Depauwstraat). Drie tot vier bussen pendelen vanaf 9 tot 21 uur onafgebroken tussen beide bestemmingen. Ook kan gratis gebruik gemaakt worden tussen 9 en 17 uur van een shuttledienst Vlezenbeek en Ruisbroek. Wat het parkeren betreft, langsheen de Galgstraat(tussen de Europalaan en de Lotstraat) wordt van 6 tot 22 uur langs de kant met onpare huisnummers een parkeerstrook ingericht. Langsheen de Victor Nonnemansstraat(tussen de Hoogstraat en rotonde gemeentehuis) wordt van 8u30 tot 17u30 langs de kant met onpare huisnummers een parkeerstrook ingericht.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio