Feestjaar 2019 wordt een feestjaar

KVLV Sint-Pieters-Leeuw bestaat 100 jaar

KVLV Sint-Pieters-Leeuw bestaat 100 jaar

Feestjaar 2019 van KVLV Sint-Pieters-Leeuw werd op een feestelijke wijze ingezet Foto: hdd.

Sint-Pieters-Leeuw - Oorspronkelijk was het de Boerinnenbond, nadien KVLV en vandaag “Vrouwen met Vaart”. In Sint-Pieters-Leeuw bestaat de afdeling dit jaar 100 jaar. Inderdaad, kort na de eerste Wereldoorlog kwamen in Sint-Pieters-Leeuw voor het eerst enkele vrouwen-boerinnen samen.

Zij legden met hun Boerinnenbond de basis voor wat nu KVLV in Sint-Pieters-Leeuw is: een bloeiende vereniging waar elke vrouw zich thuis voelt, ongeacht in welke levensfase zij zich bevindt, of ze veel of weinig tijd heeft en welke interesses zij ook heeft. Maar in de loop van haar geschiedenis  bracht KVLV niet alleen vrouwen samen om te koken, te breien en te knutselen…

De vrouwen van KVLV namen dikwijls maatschappelijk het voortouw: hun kleinschalige  initiatieven, vaak gestart als hulp aan vriendinnen onderling,  liggen aan de basis van een belangrijke dienstverlening, van organisaties die niet meer weg te denken uit het zorg-landschap. Denken we maar aan Landelijke Thuiszorg, organisatie voor Gezins- en Bejaardenhulp, Landelijke Kinderopvang met haar diensten voor onthaalouders, buitenschoolse kinderopvang, haar Huizen van het Kind, Puuur een grote organisatie voor huishoudhulp met dienstencheques,… Al deze diensten weken ook in onze gemeente en regio. 

Ook vandaag wil KVLV een maatschappelijke rol spelen: duurzaamheid is geen loos  woord maar een belangrijk thema. KVLV is bezig met de klimaatverandering, het wonen in de toekomst, de deeleconomie en onderneemt ook actie door deel te nemen aan de klimaatbetogingen, organisatie van ‘Share Fair’-beurzen, …

De KVLV afdeling telde op haar hoogtepunt in 1993 321 leden en 27 bestuursleden. Vandaag telt KVLV-Leeuw nog steeds  200 leden en 21 bestuursleden en is daarmee een van de grootste verenigingen in de gemeente. KVLV is in Sint-Pieters-Leeuw altijd sterk betrokken bij de parochie  en de gemeente: altijd is er een hechte band en goede samenwerking geweest. Waar kon geholpen worden, werd ook geholpen.

Met een mooie, stijlvolle viering in de parochiekerk, een academische zitting in het gemeentehuis en een feestelijke receptie werd jubileumjaar 2019 op een indrukwekkende wijze ingezet. En daar blijft het uiteraard niet bij….. Zondag 23 juni wordt het uitkijken vanaf 13u30 naar de Gezinsdag in en rond Zonnig Leven. Vrijdag 20 september vindt een feestdiner plaats voor de leden en hun partner en als afsluiter krijgen we vrijdag 18 oktober een optreden van “De Frivole Framboos” in De Merselborre.

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio