Is al 127ste tankstation

Nieuw DATS 24 station(met ook CNG) geopend in Sint-Pieters-Leeuw

Nieuw DATS 24 station(met ook CNG) geopend in Sint-Pieters-Leeuw

Zowel Maarten Van Houdenhove van Dats 24, als de Leeuwse schepenen Paul Defranc en Jan Desmedt zitten duidelijk op dezelfde lijn Foto: hdd.

Sint-Pieters-Leeuw - Vandaag opende DATS 24 samen met Schepenen Jan Desmeth (Mobiliteit en Verkeer) en Paul Defranc (o.a. Milieu) haar 127e tankstation in Sint-Pieters-Leeuw. Meteen ook de opening van de 66e CNG-locatie van DATS 24. Deze opening is één van de eerste van de reeks van 25 nieuwe CNG-stations die de brandstofleverancier van Colruyt Group aankondigde tijdens het voorbije autosalon.

Het nieuwe CNG-station – waar men aardgas kan tanken- is ook voor de gemeente Sint- Pieters-Leeuw welgekomen gezien de uitdrukkelijke vergroening van de gemeentevloot. Uiteraard wordt ook met een knipoog naar de inwoners van Sint-Pieters-Leeuw gekeken, die ook hun mobiliteit kunnen vergroenen.

Maarten Van Houdenhove, PR-manager van DATS 24: . “We moeten blijven inzetten op de verbetering van luchtkwaliteit. De automobilist wil wel vergroenen, maar met behoud van z’n gekende comfort en zonder meerkost. Zeker CNG-wagens bieden het grote voordeel van én goedkoper én overal inzetbaar te zijn én een wezenlijke bijdrage te leveren aan een gezondere leefomgeving”.

En Schepen van Milieu Paul Defranc(CD&V) vult aan: “Duurzame mobiliteit zoekt in ons klimaatplan een evenwicht tussen bereikbaarheid, economie, leefmilieu en klimaat. Het draagt bij aan een betere luchtkw aliteit (fijn stof, NOx), een hogere verkeersveiligheid en minder geluidsoverlast. Een CNG-station op ons grondgebied heeft hierin z’n rol te spelen”.

Sint-Pieters-Leeuw is al duidelijk op de goede weg en denkt nog aan meer. Schepen van Mobiliteit en Verkeer, Jan Desmeth(N-VA): “We gaan zelfs een stap verder. Momenteel onderzoeken we de aankoop van een nieuwe bus voor ons leerlingenvervoer. En dan denken we ook aan een CNG-bus. Rijden op aardgas stoot tot 31% minder CO2 uit en vermindert de uitstoot van fijn stof en NOx met zo’n 75%. Dat betekent een serieuze verbetering van de luchtkwaliteit. Daar waar aardgaswagens niet duurder zijn dan diesel en benzine wat aankoop en verbruik betreft, heb je voor een CNG bus wel een meerkost. We gaan nu onderzoeken hoeveel die exact bedraagt ten opzichte van de lagere werkingskosten, gezien de milieuwinst en de verbetering van de luchtkwaliteit rond onze scholen niet te verwaarlozen is. We zijn daarnaast ook van plan – om in een samenwerking met de Vlaamse werkmaatschappij Fluvius - onze handelaars, bedrijven en inwoners van de juiste objectieve informatie te voorzien zodat zij op deze basis de overstap naar groener rijden op een gefundeerde basis kunnen zetten. Daar hebben we als gemeente alleen maar bij te winnen.” 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio