Gemeenteraad gaat unaniem akkoord

Beersel neemt deel aan Cultuurregio Pajottenland-Zennevallei

Beersel - De Cultuurregio neemt een deel van de bevoegdheden over van de provincie, namelijk ondersteuning bibliotheken en Culturele centra via vroegere Regiobib en Vlabraccent. De kostprijs wordt wel verdubbeld.

Voor enige toelichting zorgde Schepen van Cultuur, Elsie De Greef: “Eerder kregen de bib een CC de Meent subsidies van de provincie, deze zijn echter weggevallen. Wel kunnen we nu subsidies krijgen van Vlaanderen, maar enkel via “Cultuurregio Pajottenland & Zennevallei”. Gemeenten die waarschijnlijk meedoen zijn Beersel, Halle, Sint-Pieters-Leeuw, Roosdaal, Lennik, Ternat, Affligem, Pepingen, Dilbeek, Drogenbos, Bever, Galmaarden, Herne, Gooik en Liedekerke.

Beersel treedt toe tot het cultureel erfgoedconvenant, de erfgoedcel. De kostprijs hiervan bedraagt 0,40 euro per inwoner. Als alle gemeenten instappen, zou de erfgoedcel een subsidie kunnen krijgen van de Vlaamse Overheid van ongeveer 250.000 euro. De gemeente gaat ook in zee met de bovenlokale cultuurwerking. Hier bedraagt de kostprijs ook 0,40 euro per inwoner en hier kan de subsidie voor de erfgoedcel tot 100.000 euro gaan.

Elsie De Greef: “ Er zijn heel wat voordelen voor onze diensten cultuur, erfgoed, bibliotheek en CC de Meent. Zo wordt de werking van de lokale bibliotheek en het cultuurcentrum versterkt. Alle bibliotheken, cultuur- en gemeenschapscentra kunnen een beroep doen op elkaars specialismen. De regiobib ontwikkelt diensten en projecten, die direct de lokale werking ten goede komen. En er zijn er nog heel wat! “

Tenslotte vroeg de schepen aan de gemeenteraad de goedkeuring, die deze ook gaf: het agendapunt werd unaniem goedgekeurd. De vereiste budgetten zullen voorzien worden in het nieuwe financieel meerjarenplan.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio