Grote architecturale waarde

Hof ten Brukom nu ook definitief beschermd

Hof ten Brukom nu ook definitief beschermd

Sint-Pieters-Leeuw is tevreden dat Hof ten Brukom nu ook definitief beschermd is Foto: hdd.

Sint-Pieters-Leeuw - Eerder al beschermde Geert Bourgeois(N-VA), voormalig Vlaams minister-president en Vlaams minister van Onroerend Erfgoed de abdijhoeve Hof ten Brukom in Sint-Pieters-Leeuw, voorlopig als monument, nu zorgde zijn opvolger en partijgenoot Matthias Diependaele door een definitieve bescherming.

En zijn beweegredenen: “Ik bescherm het Hof ten Brukom als monument omwille van de historische en architecturale waarde. De abdijhoeve getuigt van het landbouwsysteem tijdens het ancien regime en is dus onlosmakelijk verbonden aan de geschiedenis en de identiteit Sint-Pieters-Leeuw”.

Een duik in de geschiedenis…. De reden om in 1777 de abdijhoeve Hof ten Brukom te bouwen, was ter vervanging van een oudere pachthoeve. De hoeve is de laatste fysieke getuige van de eeuwenlange aanwezigheid van de machtige Brusselse Ter Kamerenabdij, op deze plaats en is daarom een waardevol historisch relict.

Wat het gesloten hoevecomplex zo speciaal maakt, is de uitzonderlijke grootte en de architecturale kwaliteit. De abdijhoeve werd opgetrokken in een zeer typerende bak- en zandsteenarchitectuur onder steile leien bedaking, met afgewolfde zadeldaken. De gebouwen zijn volgens een rationele rechthoekige samenstelling gegroepeerd rondom een gekasseid erf, waarop vroeger een centrale mestvaalt stond. Het vormt een symmetrisch geheel, parallel gelegen met de straat. De twee hoger gelegen vleugels die er haaks op staan bevatten een impsante schuur en het woongedeelte met boerenwoning en rentmeesterswoning.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio