Is geïntegreerd in de ommuring van de begraafplaats

Grafteken Lasserre in Beersel is voorlopig beschermd

Grafteken Lasserre in Beersel is voorlopig beschermd

Het grafteken Lasserre werd opgericht in 1946 en geïntegreerd in de ommuring, kant Waterstraat Foto: hdd.

Beersel - Matthias Diependaele(N-VA), Vlaams minister van Onroerend Erfgoed, heeft nu het grafteken Lasserre in Beersel - begraafplaats deelgemeente Dworp(Molenveld) - voorlopig beschermd als monument.

“Met de bescherming van het grafteken wil ik de aandacht vestigen op de artistiek hoogstaande graftekens die in de 19de en de eerste helft van de 20ste eeuw werden geproduceerd”, zegt minister Diependaele. Terwijl de 19de eeuw algemeen erkend wordt als een bloeiperiode voor de grafkunst wordt de periode tussen beide wereldoorlogen geassocieerd met de democratisering van het grafteken en de beginnende standaardisatie in de funeraire kunst. Toch zijn er ook dan uitzonderlijke en unieke graftekens gemaakt.

Het grafteken Lasserre in Beersel werd in 1946 ontworpen door architect Henry Lacoste (1885-1868) uit Doornik. Het werd opgericht naar aanleiding van de dood van de jong gestorvan Roseline Lasserre. Het grafteken is een schoolvoorbeeld van de artistieke stijl van Lacoste die de art deco combineert met elementen uit de archeologie en West-Europese culturen. Het is het enige grafteken van de architect in Vlaanderen. Het grafteken is geïntegreerd in de ommuring van de begraafplaats. De graftuin met geschoren haagjes behoort tot het totaalontwerp van Lacoste.

De familie Lasserre was producent van verwarmingsinstallaties, verbonden aan de ‘Etablissements Lacoste’ in Doornik. Vermoedelijk zijn de professionele banden tussen de families Lasserre en Lacoste de reden waarom de familie aan Henry Lacoste vroeg het grafteken te ontwerpen .Op 24 juni 1946 kende de gemeenteraad van Dworp een eeuwigdurende concessie toe aan Jean Lasserre. Het is geïntegreerd in de ommuring van de begraafplaats, kant Waterstraat.

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio