Vzw telt nu tien producenten

HORAL verwelkomt Lambiek Fabriek

HORAL verwelkomt Lambiek Fabriek

Vandaag wordt Lambiek Fabriek gerund door Jo Panneels, Jozef Vanbosstraeten en Jo Van Aert. Dit jaar mag men nog andere lambiekbieren verwachten Foto: hdd.

Sint-Pieters-Leeuw / Beersel - HORAL staat voor de Hoge Raad voor Ambachtelijke Lambiekbieren en is de vzw die het Pajottenland en de Zennevallei groepeert. De doelstellingen van HORAL zijn promotie maken voor de ambachtelijke lambiekbieren en aanverwante producten, waarbij aandacht wordt besteed aan het volledige proces van het brouwen tot het schenken.

Met het aanvaarden van de kandidatuur van Lambiek Fabriek bij Horal, dat werd opgericht in 1997 , telt deze vzw nu tien producenten: Boon, De Oude Cam, De Troch, Hanssens, Lindemans, Mort Subite, Oud Beersel, Tilquin, Timmermans en nu dus Lambiek Fabriek. De toetreding van Lambiek Fabriek werd unaniem goedgekeurd op de algemene vergadering van de vzw. HORAL-voorzitter Gert Christiaens: “Met genoegen kan ik ook meedelen dat ons nieuw lid meteen heeft toegezegd om zijn deuren voor het publiek open te stellen tijdens de volgende editie van de Toer de Geuze in 2021. De toetreding van Lambiek Fabriek is een goede zaak en maakt ons als sector sterker en slaagvaardiger.”

“Wij brouwen al onze lambiek zelf op 100% ambachtelijke wijze. Het woord ‘Fabriek’ in de naam van ons bedrijf verwijst naar de straatnaam waar het allemaal begon. Onze eerste opslagplaats is namelijk gelegen langs de Fabriekstraat in de Leeuwse deelgemeente Ruisbroek. Aangezien daar niet voldoende plaats was voor een brouwinstallatie, gebruiken wij de ketels van brouwerij Belgoo in de Georges Wittouckstraat te Sint-Pieters-Leeuw. Ondertussen hebben we daar ons tweede, grotere tonnenmagazijn gevestigd”, aldus Jo Panneels. “Wij stellen het brouwsel bloot aan de buitenlucht in een koelschip boven de ingangspoort. Eens het wort is afgekoeld, wordt de lambiek overgepompt in houten vaten om te laten vergisten en rijpen.”

Lambiek Fabriek werd in 2016 opgericht door Jo Panneels en Jozef Vanbosstraeten. Jo Van Aert vervoegde het duo in 2017.  Op dit ogenblik heeft de jonge lambiekbrouwerij twee bieren in haar portfolio: de Oude Geuze Brett-Elle die gemaakt wordt van verschillende, zelf gebrouwde lambieken, en Fontan-Elle, een mengeling van fruitige lambieken die gebotteld werd zonder toevoeging van oude lambiek. In de loop van 2020 zal Lambiek Fabriek nog andere lambiekbieren op de markt brengen. 65% van de bieren wordt verkocht in België. De rest wordt geëxporteerd binnen en buiten Europa. In 2019 werd bij Lambiek Fabriek 600 hectoliter geproduceerd. De totale lambiekvoorraad bedraagt op dit ogenblik ca. 130.000 liter. Een deel daarvan rijpt in Franse eikenhouten ‘barriques’ van 220 en 400 liter; een ander deel in imposante foeders van 4600 liter, die vorig jaar werden aangekocht.

 

 

 

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio