Een getuigenis van mensen die de oorlog zelf meemaakten

Nieuwste nummer van Lewe behandelt de Tweede Wereldoorlog in Sint-Pieters-Leeuw

Sint-Pieters-Leeuw - “De Tweede Wereldoorlog in Sint-Pieters-Leeuw- Een orale geschiedenis” is de nieuwe uitgave van Lewe, het tijdschrift van de Werkrgoep voor Streek- en Volkskunde van Sint-Pieters-Leeuw.

Aanleiding van deze nieuwe uitgave is de 75ste verjaardag van het formele einde van de Tweede Wereldoorlog hier in het Westen, met de capitulatie van Nazi-Duitsland op 8 mei 1945. Het is een orale geschiedenis, een getuigenis van mensen die de oorlog zelf nog hebben beleefd. Ze werd samengebracht op de website “sint-pieters-leeuw.eu” ter gelegenheid van de 75ste verjaardag van de bevrijding van Sint-Pieters-Leeuw, op 3 september 2019.

Lewe brengt zo het verhaal van hoe de oorlog in Sint-Pieters-Leeuw werd ervaren en ondergaan. Het is een verhaal van angst, van overleven, van bewondering voor moedige mensen, van solidariteit. De heemkundegroep heeft het document aangevuld met twee fotoreportages over de militaire stoet die in september de bevrijding van Brussel herdacht en over de militaire bunker in kasteel Groenenberg. Tenslotte worden ook alle gesneuvelde soldaten en omgekomen erkende verzetsstrijders uit de gemeente in herinnering gebracht. Deze Lewe is voor 5 euro verkrijgbaar in de hoofdbibliotheek of via het mailadres heemkunde@sint-pieters-leeuw.be

Wenst u meer informatie over de geschiedenis van Sint-Pieters-Leeuw dan is Lewe, het tijdschrift van de werkgroep voor Streek- en Volkskunde van Sint-Pieters-Leeuw, zeker een aanrader. Wie belang stelt in de heemkunde en de folklore van Sint-Pieters-Leeuw, kan een abonnement bekomen op dit heemblad (4 nummers per jaar) door storting van 8,00 euro op het rekeningnummer BE26 0910 1163 0329 van de gemeentelijke werkgroep voor Streek- en volkskunde. Voor meer informatie: Gilbert Pické, secretaris, Pastorijstraat 21, 1600 Sint-Pieters-Leeuw. T 02 377 97 10 - E heemkunde@sint-pieters-leeuw.be.

Corrigeer

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio