Brengt werkbezoek aan de OKAN klas

Staatssecretaris Maggie De Block bezoekt de Springveer

Staatssecretaris Maggie De Block bezoekt de Springveer

Bij haar aankomst in De Springveer te Alsemberg werd staatssecretaris Maggie De Block verwelkomd met een mooie ruiker bloemen. Foto: hdd.

Beersel - Bij het begin van het nieuwe schooljaar bracht Maggie De Block, staatssecretaris voor Asiel en Migratie, een bezoek aan de Gemeentelijke Basisschool De Springveer, meer bepaald aan de OKAN klas(OnthaalKlas Anderstalige Nieuwkomers) van juf Karin.

Maggie De Block kwam naar De Springveer omdat zij deze school ziet als een symbool voor alle scholen in België die speciale inspanningen leveren om anderstalige kinderen die tijdelijk aanwezig zijn – bijvoorbeeld van een opvangcentrum – in de school goed onderwijs te geven.

Staatssecretaris Maggie De Block: “Elk kind heeft recht op onderwijs. Op goed onderwijs. De kinderen in onze opvangcentra verblijven meestal tijdelijk in ons land. Ze komen hier vaak aan midden het schooljaar en vertrekken soms weer even bruusk als na meerdere malen een beslissing is gevallen. “

In De Springveer in Alsemberg is juf Karin al tien jaar voltijds bezig met het onderwijs voor de anderstalige kinderen uit het opvangcentrum in Alsemberg. Zij heeft ook een eigen klaslokaal. Momenteel zijn negen kinderen uit het open opvangcentrum in Alsemberg ingeschreven: vijf kleuters en vier kinderen uit het lager onderwijs.

Johan Marchal, directeur van De Springveer: “De samenwerking tussen scholen en opvangcentra zijn erg belangrijk. De kinderen moeten niet alleen opgevangen worden, maar ook kunnen genieten van onderwijs. Van bij de komst van het opvangcentrum opteerden wij voor een extra leerkracht om deze kinderen op te vangen en te begeleiden. “

Er werd dan onmiddellijk gezocht naar de meest geschikte methode. Nadelen voor het peil van het onderwijs werden niet ondervonden. De kinderen hadden niet alleen hun eigen lokaal, maar kwamen af en toe ook terecht in de gewone klasjes.
Johan Marchal: “De kinderen zijn echt leergierig en komen graag naar school. Vroeger was het voor onze kinderen een ver van hun bed show, nu maken ze kennis met de werkelijkheid. “

Nog volgens de directeur geraakt de integratie hier ook een stap voor uit dank zij de school.
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio