Heraanleg kasseien in begijnhof goedgekeurd

Heraanleg kasseien in begijnhof goedgekeurd

Foto: HNS

Diest - De gemeenteraad van Diest keurde maandag de heraanleg van de kasseiverharding goed. Het dossier moet nog voorgelegd worden aan Erfgoed Vlaanderen.

De werken voor de restauratie van de buitenzijde van de Sint-Catharinakerk in Diest zijn zo goed als afgerond. Nog voor de zomer zal de kerk uit de stellingen zijn. De kerk kreeg ook een opvallende nieuwe grijsachtige kleur. De typische bruine roestkleur werd verborgen onder een kaleilaag.

Door de werken ligt de Kerkstraat er echter bijzonder slecht bij. De gemeenteraad van Diest keurde maandag het bestek goed voor de heraanleg van de kasseiverharding langs de begijnhofkerk. In eerste instantie zal het gedeelte langs de kerk zelf aangepakt worden. Erfgoed Vlaanderen wil dat de napoleonkoppen die op het begijnhof liggen hergebruikt worden.  De napoleonkop is een typische Vlaamse kassei in harde zandsteen met een mooi gepatineerd kopvlak. Dit wil dus zeggen dat de straat erg omzichtig moet worden opgebroken om een maximale recuperatie te hebben van de kasseien. Het te kort zal worden aangevuld met nieuwe napoleonkoppen. Na de principiële goedkeuring op de gemeenteraad wordt dit dossier voor machtiging voorgelegd aan Erfgoed Vlaanderen. Van zodra de aannemer gekend is zal een timing opgesteld worden.

 

 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio