Naast Monseigneur Harpigny liep de Apostolische Nuntius Augustine Kasujja mee in de processie. Hij is de eerste Afrikaan die de paus in ons land vertegenwoordigt. Vanuit politieke hoek was minister van Justitie Koen Geens (CD&V) een opvallend aanwezige.

Enthousiaste bedevaarder raakt mariabeeld aan

De weersomstandigheden waren niet optimaal. Net na de middag waren er een paar stevige regenbuien die vooral de jaarmarkt rond de basiliek hinderden. Tijdens de processie bleef het echter droog. Bij het begin van de processie was het even schrikken voor pastoor Van Hilst. Het mariabeeld dat hij meedraagt heeft een status van feitelijke onaantastbaarheid. Dat leek een dame aan de ingang van de basiliek echter niet te beseffen; Ze stapte op het baldakijn af en raakte het kleed van het beeld even aan. 

Kaarsenkapellen permanent vergund

In principe sluit de processie het bedevaartseizoen af. Alle tijdelijke infrastructuur moet tijdens de wintermaanden verdwijnen. Dat geldt onder meer voor de kraampjes. De nieuwe kaarsenkapellen in Cortenstaal die naast de toegangsweg naar de basiliek staan, hadden die tijdelijke status ook. De kerkfabriek heeft echter een aanvraag ingediend om deze constructies permanent te maken. Ze kunnen dan ook in de winter verder gebruikt worden. 

De renovatie van de oude priesterhuisjes loopt ondertussen een behoorlijke vertraging op. Ook deze constructies worden gebruikt als kaarsenkapellen maar de definitieve afwerking sleept aan omdat de aannemers hun opdracht niet tijdig hebben afgerond. Datzelfde geldt voor de renovatie van de monumentale omheining rond de zogenaamde Besloten Hof. Pastoor Van Hilst wil beide dossiers voor de aanvang van het bedevaartseizoen in 2018 afronden. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio