Foto. De Abdij van Averbode, een verhaal van steen en marmer

De abdij van Averbode is een pareltje van religieus erfgoed. Archivaris van de Norbertijnen Herman Janssens bekijkt het monument vanuit een originele hoek. Samen met geologen Marleen De Ceukelaire, Roland Dreesen en Michiel Dusar, paleontoloog Francis Tourneur en onderzoeker Frans Doperé schreef hij het boek “De Abdij van Averbode, een verhaal van steen en marmer”

De auteurs beschrijven de abdij en vooral de kerk vanuit de zichtbare natuursteen: Diestiaanse ijzerzandsteen, Gobertangesteen, verschillende soorten Belgisch marmer, maar ook inlegwerk met exotisch marmer. Hun uitwendige vorm is door de mens gemodelleerd, maar ze hebben niets van hun natuurlijke oorsprong of van hun eeuwenoude ontstaansgeschiedenis prijsgegeven. Natuur en cultuur zijn erin verenigd.

Opgebouwd als verkenningstocht

Het boek begint met een overzicht van het ontstaan en de evolutie van de abdij. Daarna is het uitgewerkt als een verkenningstocht: door het poortgebouw via het binnenplein naar de Onze-Lieve-Vrouw en Sint-Jan de Doperkerk en het centrale abdijgebouw, om ten slotte de rondgang te maken van de hele abdijsite. Er staan meer dan 300 afbeeldingen in dit knappe naslagwerk, alle in kleur. Die werden in de te toegankelijke delen van de abdij gemaakt, maar ook in de privévertrekken en de delen die af en toe worden opengesteld.

Het boek telt 187 pagina’s, kost 40 euro en is te koop in de winkel van Het Moment. De Abdij der Norbertijnen van Averbode vzw is de uitgever.

Rondleidingen

Vorige zaterdag waren de auteurs in de abdij aanwezig om meer uitleg te geven over de inhoud van het boek. Dat werd een stevig succes. Meer dan 200 belangstellenden kwamen opdagen voor een boeiende presentatie en de rondleidingen op de site. Abt Jos Wouters leidde de voorstelling kort in. Na de rondleiding was er nog een receptie met bier, kaas en peperkoek van Averbode 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio