Meer controles, gerichte patrouilles en doorgedreven onderzoek naar georganiseerde dievenbendes

Politie gaat dievenbendes fors aanpakken

Politie gaat dievenbendes fors aanpakken

Foto: Photonews

Scherpenheuvel-Zichem - De voorbije twee maanden waren er in Scherpenheuvel-Zichem vijf reeksen inbraken met in totaal 20 woninginbraken.

 Dat is een stevige trendbreuk.  In 2016 waren er “slechts” 66 inbraken op een volledig jaar en daarmee was de stad bij de top 4 van de 30 gemeenten in het arrondissement Leuven  met het minste risico op woninginbraak. 

Inbraken in opdracht

De meeste inbraken worden ’s avonds gepleegd, dus niet tijdens de nacht, en op een moment dat de bewoners niet thuis zijn. Enkele weken geleden arresteerde de politie een verdachte die behoorde tot een grotere groep van inbrekers. Op basis van zijn bekentenissen handelen ze in opdracht en moeten ze zoveel mogelijk buit verzamelen in deze tijd van het jaar. De feestdagen staan in het rood aangeduid in hun planningsagenda

Meld alle verdachte situaties

Burgemeester Manu Claes (CD&V) doet nu een oproep om verdachte situaties onmiddellijk te melden. Het kan gaan over een ‘onbekend’ voertuig  in de wijk of een volslagen onbekende die bij valavond met een zaklamp rondloopt in de straat. Dit soort informatie is nuttig in het kader van het politieonderzoek. Bij een recent onderzoek naar aanleiding van een viertal diefstallen in een woonwijk te Scherpenheuvel was het opvallend hoe in het buurtonderzoek elementen aangereikt werden waarvan de bewoners het niet de moeite hadden gevonden om dit spontaan te melden. Dit zijn echter stukjes van de puzzel die de politie nodig heeft om een onderzoek tot een goed einde te brengen.

Extra politiemaatregelen

De politie gaat zelf ook extra maatregelen nemen om de inbrakenplaag in te dijken.

  • Er komen extra controles van bestuurders en voertuigen. Zelfs personen waaraan nog geen misdrijf kan worden gekoppeld worden aan een onderzoek onderworpen wanneer zij geen valabele uitleg hebben voor hun aanwezigheid op een bepaalde plaats en een bepaald tijdstip.
  • De politie voert gerichte patrouilles uit. Deze patrouilles worden aangestuurd op basis van alle beschikbare informatie: recente feiten, verdachte situaties, specifieke modus operandi .
  • De  politie gaat ook actief op zoek naar die informatie die behulpzaam kan zijn bij het onderscheppen van daders. Nadat, heel recent, een verkenning ver buiten de grenzen van onze politiezone, door medewerkers van de lokale recherche niet het gewenste resultaat had, zetten diezelfde medewerkers bij het binnenrijden van het grondgebied van de PZ Demerdal-DSZ het gezochte voertuig langs de kant. De verdachten waren blijkbaar opnieuw op strooptocht maar nu werden ze gearresteerd nog vóór ze nieuwe feiten konden plegen.
  • Op basis van de vaststellingen op de plaats van het delict, aangevuld met de vaststellingen van het technisch labo van de federale politie, komen er doorgedreven onderzoeken om daders te vatten.

Burgemeester Claes wijst ook op het werk van de stedelijke preventiedienst . Zij geven gratis beveiligingsadvies  en wie dit advies opvolgt  krijgt een gemeentelijke premie die 25 % bedraagt van de gemaakte aankoop- en/of installatiekosten met een maximum van 225 euro.

De preventiedienst is bereikbaar op 013/77.83.59  of via email naar Natacha Tielens

Politie Demerdal DSZ  is bereikbaar op  013/35.05.00 of via email

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio