Er werden verhitte discussies over gevoerd op Facebook en in Scherpenheuvel-Zichem stuurde de burgemeester zelfs een persbericht uit in een poging om de geesten gelijk te stemmen. De kinderen lieten het alvast niet aan hun hart komen. Uiteindelijk is het hun dagje! Het weer leek nog even een spelbreker maar ook dat euvel was al vroeg in de ochtend bedwongen. Vooral in Testelt liepen de straten snel vol met vaak fraai uitgedoste zangertjes. Veel inwoners hadden een drankenstandje opgebouwd waar de kinderen een gratis chocolademelk konden drinken. De chiro van Testelt had ook dit jaar een kersthut met pannenkoeken en jenevertjes opgebouwd en ze postten dat al heel vroeg op Facebook. De foto stond gekanteld wat een snoodaard verleidde tot de commentaar dat de fotograaf al om 9 uur ’s morgens gekapseisd leek. De deelgemeente begint overigens een aardige reputatie op te bouwen. Ook met Halloween toonde Testelt zich al van zijn actiefste kant.

Warmte geven

In Averbode hebben de scouts en de buurt van de zogenaamde putterslamp het patent op een toffe drankenstand. “Het is goed dat het op zaterdag is”, zei Romain Helsen. “De mensen hebben dan minder stress omdat ze ’s avonds niet naar de eindejaarsviering moeten.” Wijze mens, die Romain. Tegenover de hut zat een dame, geposteerd achter haar venster, klaar om de zingende kinderstroom een snoepje te gunnen. Het was typisch voor de sfeer, nieuwjaarke zoete is warmte geven.

Contente kinderen in Zichem

In Zichem zorgen de carnavalsverenigingen voor een tof rustpunt. In de kiosk op de markt stond een surprise-box waar alle zangertjes een greep mochten in doen. Carnavalsgoeroe Noël Bellefroid postte een foto op Facebook met een beeld van een paar zingende kinderen. “Contente kinderen”, schreef hij. “Dankbaar.” Het zegt veel.

Veel overtuiging in Molenstede

Nieuwjaarszingen gebeurt niet alleen in Scherpenheuvel-Zichem. In Molenstede zorgde de Landelijke Gilde voor de warme chocolademelk met wat korte drankjes voor de ouders of begeleiders. 

Ouders zorgen voor verkeersveiligheid

Nieuwjaarszingen was vroeger een aangelegenheid voor kinderen. Ze trokken er in groepjes urenlang alleen op uit. De drukte op de wegen maakt dat niet langer mogelijk. Je zag zaterdag veel bezorgde ouders die het enthousiasme van de kinderen toetsten aan de realiteit van het verkeer. Veel kinderen droegen een fluohesje. Maar je zag ook veel begrijpende chauffeurs die hun snelheid aanpasten aan de realiteit van de dag. Nieuwjaarke zoete!

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio