Online stemming bepaalt winnaar

Portland, het muzikale project van Scherpenheuvelaar Jente Pironet, is finalist voor De Nieuwe Lichting

Scherpenheuvel-Zichem - Portland haalde twee jaar geleden al de finale van Humo's Rock Rally. Nu zijn ze een stevige kanshebber om De Nieuwe Lichting van Studio Brussel te winnen.

Dreampop, een beter woord kunnen we niet bedenken voor de muziek van Portland. Dromerig, zweverig, subtiel, emotioneel maar ook boeiend en meeslepend.  Jente Pironet bewijst dat hij kan  zingen, Sarah Pepels zingt zo mogelijk nog beter. Hun samenzang neigt naar een bijna tastbare osmose van hunkering en harmonie.

Jente Pironet is een laatbloeier in de muziek. Een onachtzaam rondslingerende Best Of van Bob Dylan deed hem naar de gitaar grijpen waar hij twee jaar lang op fantaseerde. Pas toen begon zijn getokkel te lijken op iets wat je muziek kan noemen. Vandaag beheerst hij zijn gitaar zoals een dichter zijn klavier aanstuurt. Simpele maar perfect uitgevoerde melodieën. Jente heeft zijn basis enorm verbreed en dat heeft alles te maken met zijn opleiding aan de Rockschool van PXL. Ook instrumentaal lijkt de vervlechting met de keyboards van Sarah Pepels op een esotherische cocktail van klanken die perfect in evenwicht zweven.

Finale Humo's Rock Rally

In 2016 greep Portland een eerste keer naar nationale bekendheid. Ze haalden de finale van Humo’s Rock Rally. Het podium zat er toen net niet in. Niet iedereen begreep dat overigens. De jonge band speelde geen perfecte set maar zowat de ganse Belgische muziekscene zat met open mond en in hogere sferen te luisteren naar hun zweverige songs.

Jente en Sarah begrepen dat ze hun omkadering moesten versterken. Ze haalden er Gill Princen op synthesizer s en Arno De Bock op drums bij. Zij maken de muziek van Portland completer maar niet complexer. “We spelen gewoon de muziek waar we zin in hebben en dat blijken toevallig steeds trage, melancholische nummers te zijn”, zegt Jente. “Onze muziek is ook helemaal geen niche, anders was ons nummer niet opgepikt door StuBru. Live is het wel een iets ander verhaal. Onze set is traag en sferisch en dat vraagt om iets meer aandacht van het publiek. We zijn dus zeker geen ambiance-band die de mensen aan het dansen brengt. Onze focus ligt op andere zaken.”

600.000 streamings op Spotify

Frontman Jente Pironet is een gedreven warhoofd. Hij leeft op emotie en vertaalt dat in onvatbare muziek. Muziek die je ook niet mag vatten, je moet hem ondergaan. Dat is ook exact wat je hoort in de nieuwe single Pouring Rain. Op Spotify werd de song al meer dan 600.000 keer gestreamd. Dit weekend stond Portland twee keer op het podium in Groningen. Ze speelden een 2 Meter Sessie bij Jan Douwe Kroeske en waren het Belgische luik op het alternatieve Altersonic in de Drie Gezusters. Topomgeving dus. Nederland ging alvast helemaal overstag. “Het was sowieso surreëel om een sessie te mogen doen bij de grote Jan Douwe Kroeske”, zegt Jente. Hij is toch een legendarische televisiefiguur. De tweede  show was hectisch in het kwadraat. Technische problemen zorgden voor een serieuze vertraging met als gevolg dat we de set van de organisatie stevig moesten inkorten. Het publiek schreeuwde ons echter toe dat we moesten doorspelen en dat hebben we ook gedaan.”

Portland heeft uw stem nodig

Het absolute hoogtepunt staat deze week nog op de agenda voor Portland. De song Pouring Rain is finalist van De Nieuwe lichting van Studio Brussel.

U kan hier online stemmen. 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio