De ethische hacker d0gberry jaagt momenteel  schokgolf door de Benelux gestuurd. De man ontwikkelde een zoekmotor om paswoorden op te snorren in het zogenaamde Dark Web.  Hij hackt dus geen sites of accounts maar gaat gewoon op zoek in de duistere hoekjes van het internet. En daar is nogal wat te vinden. Liefst 1,4 miljard adressen en paswoorden heeft de hacker opgelijst. Daar zijn meer dan 1 miljoen Belgen bij. Wellicht is het aantal nog veel hoger omdat d0gberry alleen de .be domeinen heeft gechecht.

Er zijn overigens opvallend veel adressen van overheidsdiensten bij. Wij keken even naar de mailadressen van de gemeenten Diest, Scherpenheuvel-Zichem en Bekkevoort.

In Diest moeten 10 mensen aan de bak. In Scherpenheuvel-Zichem zijn het er slechts drie maar daar lijkt wel het adres van de huidige financieel beheerder bij te zijn. Bekkevoort heeft slechts een vermelding en dat lijkt opvallend veel op dat van de burgemeester, alleen klopt het aantal tekens niet.

D0gberry zegt dat hij zelf geen kwade bedoelingen heeft maar anderen, met minder goede bedoelingen, kunnen dit kunstje natuurlijk ook uithalen.

Wijzig daarom zeker al uw paswoorden:

  • Mix altijd letters, cijfers en tekens
  • Neem voor ieder account een ander paswoord. Dat is niet eenvoudig maar er bestaan hulpmiddelen voor. Je kan een programma gebruiken om je paswoorden te beheren of je kan zinnetjes bouwen en daar cijfers en tekens in verwerken.
  • Als je een dubbele controle kan gebruiken, een paswoord en je vingerafdruk bijvoorbeeld, opteer daar dan steeds voor.
Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio