Landelijke Gilde Molenstede zorgt voor geanimeerd feestweekend

Diest - De Landelijke Gilde van Molenstede zorgde er naar jaarlijkse gewoonte voor dat het laatste weekend van juli bijzonder feestelijk verliep.

Zeer divers programma

Tijdens het laatste weekend van juli organiseert de Landelijke Gilde van Molenstede zijn traditionele boerenmarkt. Het evenement is ondertussen uitgegroeid tot een volledig feestweekend met een bijzonder geanimeerd programma en daardoor is het ook tot in de verre omtrek bekend.
Het programma begon dit jaar op zaterdag met een Breugelavond in de feesttent op het dorpsplein. Zo’n kleine 500 mensen schoven aan voor traditionele gerechten zoals bakharing en pensen met appelmoes.
Zondag is de topdag van het weekend met de boeren- en rommelmarkt, randanimatie voor de kinderen en een afsluitend concert door een paar lokale muziekbands.

Consolideren op het hoogtepunt

Voorzitter André Gijbels van de Gilde was een bijzonder tevreden man toen hij op zondagochtend alle standhouders persoonlijk ging begroeten. Boerenmarkten worden overal in de omgeving gecombineerd met een rommelmarkt waar ook de gewone particulier zijn standje kan opzetten. In Molenstede zorgde deze combinatie voor liefst 110 standhouders. Zelfs een flauwe zomerse regenbui kon de toeloop van vele honderden bezoekers niet afremmen.
‘We zijn nu toe aan onze 28ste editie en we willen de kwaliteit van ons programma de volgende jaren constant houden’ zei een realistische voorzitter Gijbels. Nu al moet de ganse ploeg het onderste uit de kan halen om alles piekfijn geregeld te krijgen. Het programma nog uitbreiden zou dan ook een risico zijn. De organisatoren weten echter waarom ze dit doen. Met de opbrengst van het weekend financieren ze de volledige jaarwerking en daar wordt uiteindelijk de ganse lokale gemeenschap een beetje beter van.

Uitzonderlijke geitenrassen op de provinciale keuring

Parallel met de boerenmarkt werd in Molenstede ook een geiten- en schapenkeuring georganiseerd. Heel speciaal was de aanwezigheid van een aantal Anglo-Nubische geiten. ‘In België zijn er nauwelijks een tiental kwekers van dit bijzonder geitenras’ stelt Bert Van Hoof van De Wilgenhoef. Het ras onstond in de 19de eeuw toen Engelse geitenrassen gekruisd werden met Afrikaanse soorten. Van Hoof zelf heeft 21 van deze dieren en werd een tijdje geleden nog gefilmd voor een reportage van het vakantiemagazine ‘1000 zonnen’ op de VRT.

Het grootste terras van Molenstede

De boerenmarkt werd op zondagavond muzikaal afgesloten met twee groepen uit eigen streek. De Mark Bellen Band zette een stevig rockrepertoire neer en de groep met de passende naam ‘Boer en tuinder XL’ eindigde met een muzikaal humoristische knipoog. Vanaf morgen kan de ploeg van de Landelijke Gilde Molenstede beginnen plannen aan het programma voor 2011.
 

Corrigeer

Doe de stemcheck van Het Nieuwsblad en ontdek met welke partij jij het best overeenkomt.

Auto's in de kijker

Vastgoed

Jobs in de regio